Afternoon Tea – himmelsk pause fra hverdagen
Tekst/foto: Knut Whist / Studio Isidor
Når det gjelder å nyte en fortryllende og elegant pause i din hverdag, er det ingenting som slår sjarmen til en afternoon tea. Denne tidløse tradisjonen, som stammer fra 1800-tallet i England, har utviklet seg til en internasjonal ettermiddagsfest, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. La oss utforske hvorfor afternoon tea er mer enn bare en enkel te-drikkeseanse, og hvordan du kan oppleve luksusen selv.
Historien bak afternoon tea
Afternoon tea har en fascinerende historie som går tilbake til 1840-tallet. Tradisjonen sies å ha blitt grunnlagt av hertuginnen av Bedford, Anna, som ofte følte sult om ettermiddagen. For å stille sulten innførte hun et lett måltid bestående av te og små snacks. Snart spredte denne skikken seg gjennom aristokratiet og ble en fast del av overklassens sosiale kalender.
Hva inneholder en tradisjonell afternoon tea?
En tradisjonell afternoon tea består vanligvis av tre deler:
- Finger sandwiches
- Scones
- Søte godbiter
Finger sandwiches er små, delikate smørbrød som kan inkludere klassikere som agurk og fløteost eller røkt laks med crème fraîche. Scones serveres tradisjonelt med clotted cream og syltetøy. De søte godbitene varierer og kan inkludere småkaker, tærter og petit fours.
Den perfekte teopplevelsen
Te er naturligvis hjørnesteinen i afternoon tea. Fra klassisk svart te til friske og aromatiske blomstrende teer, er utvalget stort. Noen steder tilbyr til og med en omfattende te-meny, der du kan velge mellom ulike teer for å skape din egen unike opplevelse.
Hvordan du kan oppleve afternoon tea selv
Ønsker du å skjemme bort deg selv eller dele denne unike opplevelsen med venner og familie? Mange luksushoteller, restauranter og tesalonger tilbyr afternoon tea-opplevelser. Sørg for å reservere på forhånd, da dette ofte er en populær aktivitet.
Afternoon tea som sosial begivenhet
Utover å være en deilig kulinarisk opplevelse, er afternoon tea også en sosial begivenhet. Det er en fantastisk måte å tilbringe kvalitetstid med venner eller familie, feire spesielle anledninger eller bare nyte en avslappende stund alene.
Afternoon tea er ikke bare en enkel te-drikkeseanse, det er en opplevelse fylt med historie, smak og eleganse. Uansett om du er en te-entusiast eller bare leter etter en unik måte å nyte tid med kjære på, er afternoon tea en herlig tradisjon som aldri går av moten.
Så, hvorfor ikke unne deg selv eller overraske en venn med denne overdådige og smakfulle opplevelsen? Ettermiddagen vil aldri være den samme igjen etter at du har smakt luksusen av afternoon tea.
Her finner du oppskrifter til å kunne lage ditt eget afternoon teaselskap:
Scones til afternoon tea
Oppskrift (12 stk. scones)
500 g hvetemel
3 ts bakpulver
1 ts salt
0.25 dl sukker
100 g smør
3 dl melk
Fremgangsmåte: scones til afternoon tea
- Sett ovnen på 220°.
- Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle.
- Tilsett smøret i små terninger og elt sammen til en grynete masse.
- Lag en grop i midten av blandingen og hell i all melken.
- Rør raskt sammen til en jevn deig.
- Trykk deigen ut i et ca. 2 cm tykt lag.
- Stikk ut rundinger med en utstikker eller et glass, ca. 8 cm i diameter.
- Legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir og stek midt i ovnen i ca. 12 minutter.
- Server scones med lemon curd og en god marmelade.
Appelsinmarmelade med stjerneanis til afternoon tea
Oppskrift
1 kg økologiske appelsiner
1 økologisk sitron
2 stk. stjerneanis
1,5 dl vann
400 gr. sukker
Riv av skallet på én av appelsinene med et zestjern.
Fremgangsmåte: appelsinmarmelade med stjerneanis til afternoon tea
- Skrell appelsinene og kutt de opp i tre deler per appelsinbåt, fjern alle steiner.
- Ha appelsinene og hele sitronen (plukk ut steiner) i en kasserolle med litt vann.
- Tilsett appelsinskall, sukker og stjerneanis.
- La det koke på svak varme i cirka 1 – 1 1/2 time til marmeladen har tyknet.
- Pass på å rør med jevne mellomrom og kok på middel varme slik at det ikke svir seg i bunn.
Husk at appelsinmarmelade blir fastere i konsistensen når den er avkjølt.
Når du har fått ønsket konsistens heller du appelsinmarmeladen over på for eksempel ett eller flere mindre skåldede Norgesglass, det vil si kokte og steriliserte glass.
La appelsinmarmeladen avkjøle seg til romtemperatur uten lokk, ha så på lokk og sett kjølig.
Tomatmarmelade til afternoon tea
Oppskrift
2,5 kg plommetomater
Saft og skall av 3 sitroner og 4 lime
3 vaniljestenger
1 finger finkuttet ingefær
1 1/4 kg sukker
Fremgangsmåte: tomatmarmelade til afternoon tea
- Kutt alle tomatene i fire deler, bevar skallet på og ha de over i en kasserolle.
- Riv skallet av sitrusfruktene og klem deretter saften ut av sitronene og limen over tomatene.
- Del vaniljestengene i to på langs og legg de sammen med ingefær og sukker i kassrollen.
- Når alt er helt over i kasserollen skal tomatmarmelade kokes i 45 minutter på høy temperatur, husk å røre med jevne mellomrom slik at det ikke brenner seg fast.
- Etter 45 minutter setter du ned temperaturen til lav temperatur, det skal boble forsiktig i marmeladen.
- La det koke i cirka 1 time til den tykner i konsistensen. Husk at marmeladen blir fastere i konsistensen når den er avkjølt så ha den ikke alt for tykk heller.
- Når du har fått ønsket konsistens heller du marmeladen over på f.eks et eller flere mindre skåldede (steriliserte) Norgesglass.
- La tomatmarmeladen avkjøle seg til romtemperatur uten lokk, ha så på lokk og sett kjølig.
Denne marmeladen passer perfekt til alt av ost, scones og den er spesielt god til litt kraftige oster som for eksempel kraftkar.
Holdbarhet: 4 – 6 måneder.
Portvinskokte nøtter til afternoon tea
– dessertnøtter og perfekt tilbehør
Oppskrift
250 gr. valnøtter
250 gr. hasselnøtter
75 cl portvin
400 gr. sukker
Varm ovnen til 150 grader.
Spre hasselnøttene utover en bakeplate og sett i ovnen.
Varm opp hasselnøtter i 15 minutter, ta de ut og la de kjøle ned til romtemperatur.
Fjern skallet ved å rulle nøttene sammen rundt i et kjøkkenhåndkle frem og tilbake.
Fremgangsmåte: portvinskokte nøtter til afternoon tea
- Lag mørk karamell ved å smelte sukkeret i en kasserolle til det begynner å bli brunt, hell deretter på portvin og rør det hele sammen.
- Tilsett nøttene og rør de godt inn.
- Kok ned til sukkeret har løst seg opp og væsken har blitt sirupsaktig i konsistensen.
- Kjøl ned og server portvinskokte nøtter.
- Nøttene kan oppbevares innpakket i bakepapir eventuelt i glass, men det bør ikke stå kaldt.