Arabisk festmåltid
Vi fikk en forespørsel om oppskriften på hummus, som er en slags dip basert på kikerter. Den spises ofte sammen med andre småretter som salat og pitabrød. Her får du oppskriftene på tre arabiske småretter som til sammen utgjør et helt velsmakende måltid.
Hummus
Oppskrift (4 personer)
200 g kikerter
1 ss Tahini (sesampasta)
1 fedd hvitløk
1 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
4 spisskummenfrø, knuste
Kajennepepper og salt
Legg kikertene i bløt dagen før. De trenger minst 12 timer. Bytt vann og kok kikertene i 1 1/2 time. De bør være myke og lette å knuse med en skje. (Du kan alternativt kjøpe ferdigkokte kikerter). Drener og skyll kikertene, (spar på væsken) og fjern skallene. Legg kikertene i en blender sammen med tahini, hvitløk, olivenolje og spisskummen. Blend til en jevn puré. Tilsett sitronsaft, og smak til med kajennepepper og salt. Er hummusen for tett, tilsett litt av kokevæsken.
Arabisk grønnsakssalat
Oppskrift (4 personer)
1 agurk
4 mellomstore faste tomater
1 fedd hvitløk, finhakket
4 kvister bredbladet persille, finhakket
2 ss sitronsaft
3 ss olivenolje
Salt
Skjær grønnsakene i små terninger. Bland alle ingrediensene sammen, og hell sitronsaft og olivenolje over. Smak til med salt.
Pitabrød
Oppskrift ( 8 stykker)
250 ml lunkent vann
500 g mel
1/2 ss tørrgjær
1/2 ss sukker
1/2 ss salt
3 ss olivenolje
Hell vannet i en bakebolle og rør ut tørrgjæren i det. Tilsett siktet mel sammen med sukker og salt. Elt deigen, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Deigen skal være elastisk og myk, men ikke klissete. La deigen hvile på et lunt sted i ca. 1 time. Den bør øke til det dobbelte i volum. Del deigen i åtte. Trykk eller kjevle delene til runde kaker.Varm opp en støpejernspanne, ev. en teflonpanne og stek kakene i et halvt minutt på hver side. Børst de ferdige pitabrødene med olivenolje, og la de hvile litt før servering.