Introduksjon til Carnivore diett (kjøttspisende diett)
Tekst/Foto: Knut Whist
Har du noen gang hørt om Carnivore diett (kjøttspisende diett) og lurt på hva det egentlig innebærer? Denne dietten skiller seg markant fra konvensjonelle tilnærminger til ernæring, da den setter et klart fokus på inntak av kun animalske produkter og matvarer. Med en tydelig restriksjon på frukt, belgfrukter, frø, nøtter, korn og grønnsaker, er karbohydrater totalt utelukket fra menyen. Dette representerer en polarisert tilnærming, nærmest som det perfekte motsatte av den veganske dietten.
Filosofien bak Carnivore diett
Hovedtanken bak Carnivore diett (kjøttspisende diett) er kontroversiell, den hevder at karbohydrater, som vanligvis finnes i overflod i matvarer og grønnsaker, ikke er avgjørende for menneskets overlevelse. I stedet vektlegges betydningen av proteiner og fett for kroppens effektive funksjon, uten behov for karbohydrater for å utføre nødvendige oppgaver. Denne dietten skiller seg også fra andre ved å ikke pålegge begrensninger på porsjonskontroll, kalorimålinger eller tidsbaserte spisestrategier.
Carnivore diett fremmer redusert inntak av laktose
Tilhengerne av Carnivore diett (kjøttspisende diett) fremmer også redusert inntak av lavlaktose meieriprodukter, som hard ost og smør. Påståtte fordeler inkluderer håndtering av humørsvingninger, regulering av blodsukker, lindring av leddgikt, redusert angst, bedre håndtering av diabetes og effektivt vekttap, blant annet. Carnivore diett (kjøttspisende diett) representerer dermed en unik tilnærming til ernæring som har fått oppmerksomhet, selv om den forblir kontroversiell og utfordrer konvensjonelle synspunkter på hva som utgjør et balansert kosthold.
Skal du legge om kostholdet ditt til Carnivore diett, anbefales det som i de fleste andre livsstilsendrende kost vanene å gjøre dette i samråd med lege.