BIAB – ølbrygging steg for steg
BIAB består hovedsakelig av fem steg:
- Forberedelser
- Mesking
- Koking
- Nedkjøling
- Gjæring
Under meskingen konverterer man stivelsen i malten til gjærbare sukkerarter og legger på denne måten til rette for at gjæren kan ta til seg næring og produsere øl med både alkohol og co2. Den søte maltblandingen du sitter igjen med etter å ha mesket kalles vørter.
Ved koking “desinfiserer” du vørteren. I tillegg tilsetter du humle eller annet krydder, og eventuell gjærnæring og klaringsmiddel.
For at du skal slippe å vente til morgenen etter med å tilsette gjær, er det en fordel å kjøle ned vørteren så raskt som mulig. En rask avkjøling er først og fremst viktig for å hindre bakterieinfeksjon.
Når vørteren er kjølt ned til ca. 16-18 °C (helst kaldere ved lagerbrygging), transporterer du vørteren fra kokekaret til gjæringskaret, og tilsetter gjæren. Ved brygging av ale er estimert gjæringstid ca. to uker (som oftest) på 18-21°C. Ved lagerbrygging må du regne med en mer tidkrevende gjæring ved lavere temperaturer, typisk mellom ca. 8 -13°C.
Forberedelser
- Sett gryten på platen og varm opp ønsket mengde vann. Ved rundt seks kilo malt vil riktig vannmengde være 28 liter. Ønsker du mer malt (sterkere brygg) må du redusere vannmengden. Varm vannet til 72°C (innmeskingstemperaturen avhenger av hvilken meskingstemperatur du ønsker å treffe). Når du har truffet temperaturen du siktet på, slår du av kokeplaten.
- Finn fram knust malt og alt nødvendig utstyr; hydrometer, bryggeskje, spiralkjøler, gjæringskar, silikonslange, StarSan osv. Vei opp humleporsjoner og se til at alt er i “ship shape”. Rengjør og desinfiser gjerne gjæringskaret allerede nå.
Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!