Mesking
Konvertering av stivelse til gjærbart sukker
- Hell i den knuste malten og rør godt etter hvert som meskeposen fylles med malt.
- Hvis du har varmet vannet til 72°C, skal nå temperaturen ligge på ca. 68°C (med 6 kg malt). Hvis dette avviker i stor grad, må du justere med varme, eller litt kaldt vann. Rør godt og pass tiden. Konvensjonell meskingstid er 60-90 minutter.
- Temperaturen kan variere en del mellom topp og bunn i mesken. Det er derfor viktig å røre hyppig under hele meskingsprosessen, slik at du utjevner eventuelle temperaturlag. Ha på lokket når du ikke rører i meskekjelen.
- Du vil oppleve temperaturfall i mesken over tid. Dette kan du regulere ved å sette på litt svak varme, røre og følge godt med på temperaturen. Alternativt kan du isolere kjelen med et liggeunderlag eller fars gamle sovepose.
- Når mesketiden er over snører du sammen posen i toppen, løfter den opp og lar den renne av seg, før du løfter den over i et annet kar/kjele. Klem forsiktig på posen for å få ut mest mulig vørter, men ikke hardt og brutalt.
- Tapp litt vørter i testrøret og mål sukkertettheten (graviteten) med hydrometeret. Les av verdien og husk å ta hensyn til temperaturen. Bruk en korreksjonskalkulator eller kjøl vørteren ned til 20 grader. Verdien du leser av forteller hvor mye sukker du har trukket ut av malten. Denne verdien kalles på dette tidspunktet spesific gravity (SG).
- Tilsett vann etter eget ønske. 4-5 liter vann vil legge til rette for totalt 25 liter i gjæringskaret. Å tilsette vann vil naturlig nok tynne ut mesken, og hvis du ønsker et sterkere øl kan du hoppe over dette steget, eller tilsette mindre. Alternativt kan du tilsette vann og kompensere med litt spraymalt (tørket maltekstrakt).
- Sett kokeplaten på full guffe.
Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!
Red. Mesking