Gløgg
Oppskrift
1 flaske rødvin
1 bit pomeransskall
1 bit hel ingefær
5 hele nelliker
½ ts kardemommekjerner
8 cl 45 % sprit
200-300 g brunt sukker
Hell rødvinen i en kjele og ha i alt krydderet. Varm langsomt opp på svak varme slik at smaken trekkes ut av krydderne. Sil blandingen og hell den tilbake i kjelen. Bland i sprit og varm forsiktig opp igjen. Smak til med sukker, og server gløgg varm med skåldede mandler og rosiner.
EGGELIKØR (EGGNOG)
Oppskrift
1/2 l helmelk
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
4,5 dl 60 % sprit
0,5 dl mørk rom
Kok opp melk og sukker. Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker. Slå den kokende melken forsiktig over eggeblandingen og rør godt til det tykner litt. Sil blandingen og avkjøl. Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt. Eggelikøren er holdbar i minst en måned i kjøleskapet.
IRISH COFFEE
Oppskrift
Det finnes mange oppskrifter. Noen liker å røre sammen alle ingrediensene, andre foretrekker at kremen ligger som et tykt lokk på toppen og sukkeret i bunnen mens noen sverger til tynn krem på toppen.
Vi har valgt denne oppskriften:
4 cl Irsk whisky (gjerne Jameson)
Ca. 3 ts brunt sukker (etter smak)
God, sterk kaffe, gjerne malabar, brun bali eller java, ev. en americano
Pisket krem
Finrevet mørk sjokolade
Ha whiskey og sukker i et Irish coffeeglass, hell over kaffe og rør godt rundt! Legg kremen forsiktig på toppen og avslutt med finraspet kokesjokolade.