Tradisjonsrik chardonnay fra Chablis
En lang rekke franskmenn med sans for kvinner med arverett til vinmarker går som en rød tråd gjennom J. Moreau & Fils over 200 år lange historie. I dag er det en kvinne som står i bresjen for vinhusets rene, syrefriske og klassiske viner og ukens vin er intet unntak. Hennes St. Bris er et ypperlig valg i sommervarmen til østers og annen sjømat i tillegg til fisk og hvitt kjøtt.
J. Moreau & Fils ble grunnlagt i 1814, og er drevet av lidenskap for vin og tradisjonelle verdier! Resultatet er rene, syrefriske og klassiske viner.
Det var Jean Joseph-Moreau som etablerte Moreaudynastiet, da han kom til Chablis fra Montbard, nær Dijon, hvor han hadde arbeidet som tønnemaker. Arbeidsløs som han var, søkte han lykken i Chablis, hvor han ikke bare fant arbeid, men også en kjæreste. Ved giftermålet fikk han tilgang på vinmarker, og Moreau-Ducard så dagens lys.
Familiens menn hadde sans for vakre kvinner med store vinmarker i bakhånd. Også Jean Josephs sønn, Alexandre, giftet seg til ny vinmark gjennom giftermålet med mademoiselle Rioette, hvis far var en stor landeier i området. Deres sønn igjen fortsatte med velgjørende giftermål som skaffet firmaet mange nye hektar å dyrke.
Etter 2. verdenskrig var Moreaunavnet velkjent verden rundt. De var størst i Chablis, og mens andre hadde vanskeligheter med å komme ut i markedet, fant man Moreauflasker kloden rundt.
I 1965 startet Jean-Jacques Moreau en ekspansiv oppkjøpsperiode i området rundt landsbyen Vivieres, i det østlige området i Chablis. I løpet av en tiårs¬periode ble 365 bønder kjøpt ut slik at Moreaufamilen til slutt kontrollerte 65 hektar i et samlet område. Det er unikt i hele Burgund!
I 2007 ble vinmakeren Lucie Depuydt ansatt. Hun kommer fra Chablis og har studert kjemi. Hun ønsker å bevare det aromatiske potensialet i druene, og få frem uttrykket og karakteristikken fra jordsmonnet. Hun vil ikke at vinene skal gjemmes bort bak eik. Hun tilbringer mye tid i vinmarkene og hennes kunnskap om jordsmonnet eller terroiret som franske vinmakere kaller det er veldig imponerende.
Hennes St. Bris 2014 er laget på 100 % sauvignondruer som er en syrefrisk og full av deilige toner av stikkelsbær, pasjonsfrukt, brennesle og mineraler. Et godt valg nå i sommervarmen til sjømat, fisk og hvitt kjøtt!
Vinmonopolnummer: 3160901
Pris: 139, 90
Bestill vinen her
Tekst og foto: Kulinarisk.no / Monica Friedrich