Antiche Terre Venete – vin med finesse
Kulinarisk har besøkt vingården bak ett av Norges største vinmerker. Her ble vi budt på italiensk vennlighet og tradisjonsrike smaker. Flere av vinene er allerede klassikere i norske hjem.
Tekst: Guri Haram
Spesielt er ripasso- og amarone- vinene kjente her hjemme. Men vinprodusenten har mer å by på.
Selv om det er en liten vinprodusent, er Antiche Terre Venete ett av de største merkene i Norge. Det importeres cirka 300.000 flasker hit i året fra vinleverandøren. Men de er enda større i Sverige på grunn av det høye innbyggertallet.
Vennskap ble vin
I Valpantena-dalen øst for Verona i Italia er Luca Degani (50) en anerkjent vinmaker.
Selve distriktet Veneto i Nord-Øst Italia strekker seg fra Venezia til Verona.
Her sørger Luca og sønen Riccardo (28) for at druene plukkes tidlig for å gi vinen god friskhet og finesse.
– Det er gøy å lage vin, smiler vinmakeren Luca forsiktig fra vinmarken og fortsetter; bestefar var også vinprodusent.
Men eier av vinmarken er familievennen, den spreke og solbrune italieneren Luciano Sancassani.
Det er vennskapet mellom de to familiene som har resultert i vinmerket, Antiche Terre Venete. Og ikke minst begges familiehistorie med vin. Luciano grunnla selskapet i vinmarkene til sin bestefar i år 2000, da han bestemte seg for å fortsette på vindrømmen.
Gullvinnere
Vinmarken strekker seg over 50 hektar. 15 av disse inngår i naturens eget amfiteater, Sezano som utgjør et mektig landskap bak sypresser i dalsiden.
Beliggenheten har betydning for vinen. Antiche betyr for øvrig «gammel», mens «terre» betyr jord. Vinmarken inngår i Valpolicella-området, kjent for sin tradisjonsrike vinproduksjon.
– Fjellet gjør at det blir perfekt jordsmonn. Men det er lettest å lage vin på lavlandet. Det er ikke så mange trær å sanke fra i åsene. Der lages i stedet kvalitetsvin, forklarer vinkjenner Christer Berens.
Antiche Terre Venete produserer typiske druevariasjoner som Corvina, Corvinone og Rondinella, sammen med internasjonale Cabernet. Innhøstingen er strengt manuell, i henhold til tradisjon. Dette for å forsikre en god druekvalitet til vinen.
Etter innhøstingen, hviler druen i et temperatur-kontrollert rom.
Vinprodusenten vant nylig gullmedaljer for Valpolicella Ripasso DOC 2015, i tillegg til Amarone della Valpolicella DOCG 2014 hos Mundus vini i 2017.
– En ripasso er en allsidig matvin som går til krydder og annet tilbehør, samtidig med at syren og tanninene hamler opp med animalsk fett. Den finnes også som økologisk, men det er bestillingsvare, sier Berens.
Amarone er på sin side en kraftpakke av en vin laget på den såkalte appasimentometoden, en prosess der druene tørkes langsomt så smakene utvikles med rik fylde.
– For å lage Amarone tar man det beste fra drueklasene over i bokser. Fra høsten og fram til februar tørkes de. Deretter presses saften ut og gjæres sammen med delvis tørket drueskall. Etterpå sikter man bort skallet før vinen tankes på fat i et drøyt år. Da får man en kraftig vin, forklarer vineksperten.
For å få Valpolicella Ripasso Superiore benyttes en teknikk der den unge vinen tilføres restene av drueskallet etter Amarone-gjæringen, derav navnet «Ripasso» som betyr «å tilbakeføre» på norsk.
– Drueskallet gir en krydret smak. Det biter fra i ettersmaken, sier Christer Berens.
Antiche Terre Veneto har flere vin å by på
– Corvina er deres hverdagsvin. Denne tar de et lite glass av. Vinen passer best til pizza og pasta. Den er også fantastisk til lyst kjøtt og grillet fisk. I Norge har vi gjerne vilt til denne, sier han videre.
Proseccoen er innkjøpt sortimentet. Men har fortsatt en typisk Antiche Terre-stil ifølge vineksperten.
— Den har en fin spredning i bobler; er frodig og «fresh». Mange velger å lage søt prosecco, men det er ikke denne. Her lager de en «sec» prosecco som passer veldig godt til skinke, jordbær og andre forretter. Skal man gå enda tørrere, velger man en brut. Da blir smaken sur. Balansen mellom sukker og syrlighet er viktig i en prosecco, forklarer han.
Vinmaraton
Vingårdens store stolthet er den restaurerte bygningen omkranset av vinranker.
Og Luciano tar likegodt sine daglige løpeturer blant vinrankene her. Nylig kom han tilbake fra halv-maraton i Sverige.
Men 59-åringen er vel så produktiv hva gjelder vin. Vin og løping har blitt en livsstil; – en lidenskap.
– Drikker du vin hver dag?
Et nikk ledsaget av et selvsagt skuldertrekk kommer fra mannen med det hvite håret og gnistrende blå øyne. Et glass Antiche Terre til maten hører med i hans helseregime.
Selv om all vinen ikke er 100 prosent økologisk, er den fremstilt naturlig, forteller han.
– Her benytter vi til og med solcellepanel i produksjonen, sier han før han går i gang og viser sin topp moderne vingård. Familiene er opptatt av å koble modernitet med tradisjon.
Luciano klapper med hendene; og kjellerdørene åpnes automatisk. Han ler og springer ned i kjelleren. Her er alt av utstyr høyteknologisk, også i henhold til bærekraftig energi, noe som igjen sikrer et godt resultat på vinen.
Avkjølt vin
Vin som lagres på store eiketønner i kjelleren er Valpolicella Ripasso, Valpolicella Ripasso Superiore, Amarone Della Valpolicella, Rimbalso, Passione Assoluta, og Bufera.
Luciano lar Davide by på prøvesmaking gjennom en glass-pipette. Vinen har fortsatt unge smaker, og må nok lagres litt til før den ankommer Vinmonopolet. Videre omvisning fortsetter ved å ta en moderne vareheis opp til de digre ståltankene.
Én tank har 60.000 liter, noe som tilsvarer 90.000 flasker ifølge italieneren.
Her lagres blant annet Corvina Veronese, Pinot Grigio og Soave, sistnevnte en tørr hvitvin tilsatt Chardonnay. Her holdes alt kjølig automatisk.
Christer Berens minner om at ingen vin skal serveres i 22 grader, men bør serveres i 16-17 grader, noe som kan oppnås ved å sette den i kjøleskap i en halvtime, eventuelt kjøle den i et enkelt vinskap.
– Du kan også ha den i en vinkjøler i tre minutter. Når jeg er på restaurant spør jeg alltid etter det. Alle av Antiche Terre-viner er bra matvin. De tar ikke over for maten, men er elegante i smaken, sier Christer Berens.
Nede i dalen svirrer flaskene rundt i maskineriet. De blir påsatt etiketter med gull og mønster og plassert i esker av maskinene. Det klirrer i flaskelyder. Luca kontrollerer prosessen.
Her oppholder han seg store deler av tiden.
– Det er som vinmerket vårt «solo passione». Det er bare lidenskap. Vi jobber hele tiden, det er livet vårt, sier han med et stort smil.