Ungdommelig og aromatisk
– The Crossings Sauvignon Blanc 2015
Selv om høstferien står for døren snart, er det fremdeles mye sjømat i sesong som trives best i selskap med hvitvin. Ukens tips fra oss er en prisbelønt sauvignon blanc fra New Zealand, som egner seg ypperlig som aperitif og til f.eks. krabbe, som fremdeles er i sesong og lett tilgjengelig.
Yealands vingård på New Zeeland har fått navnet sitt etter Peter Yealands, en selfmade man hvis motto er; tenk stort, men trå varsomt. Han startet i 1968 med å kikke på akvakultur, en geskjeft ingen på New Zealand drev med den gangen. Det var derfor mulig å få støtte fra regjeringen til å starte opp. I 1975 fikk Yealands sin og New Zealands første lisens til å drive med produksjon av såkalte grønnskjell. Han var pioneren innen akvakultur på New Zealand.
Etter hvert sto Yealands skjellproduksjon for nesten halvparten av hele industrien. I 1995 solgte han virksomheten, og begynte å investere i skogbruk, sauehold, hjortefarmer og vingårder, og han visste knapt nok hvordan en drue så ut da han kjøpte og utviklet sin første vinmark i 1998.
Han startet med 20 hektar land, og kjøpte seg stadig opp. I dag eier han 1500 hektar vinmarker i de to regionene Marlborough og Hawke’s Bay. I dag er Yealands den største privateide vinprodusenten på New Zealand. De produserer 800 000 kasser vin, og 75 prosent eksporteres til hele 65 land.
I 2008 delte han sin visjon om at Yealands en dag skulle bli verdens mest bærekraftige vingård, og i 2014 ble han tildelt denne prisen! Vingårdenes tak er dekket med solpaneler, han har planter trær i vinmarkene for å tiltrekke fugler og alle traktorene som brukes går på biodiesel. I tillegg har han 1500 babydollsauer gående ute i vinmarken. Babydoll er en slags miniatyrsau, som bare blir 45 til 60 cm høy. Den er for lav til å spise druene, men den holder gresset mellom vinrankene nede samtidig som de bidrar med gjødsel.
Siden 2009 er det Jeff Fyfe, med tittelen senior winemaker som har stått ved roret og sørget for at de fleste av Yealands viner har fått sin velfortjente anerkjennelse. Per i dag dyrker Yealands pinot noir, pinot gris, Riesling og sauvignon blanc og ikke minst sistnevnte har resultert i en vin som er tildelt flere utmerkelser. The Crossings Sauvignon Blanc 2015, er en druetypisk sauvignon på duft med innslag av nesler, pasjonsfrukt, sitrus og solbærbusk. Den har en ungdommelig og aromatisk frisk smak som passer ypperlig som aperitif eller til lettere retter av fisk og skalldyr. Den smaker best servert ved ca. 8°C.
Vinmonopolnummer: 222606
Pris: 439,90 kr
Ungdommelig og aromatisk – The Crossings Sauvignon Blanc 2015 Tekst: Kjersti Edvartsen Foto: Monica Freidrich