Ølbrygging | Humle
Ølets krydder – for bitterhet og aroma
Humlen er en slyngplante som tilhører hampfamilien. I ølbrygging bidrar den med bitterhet, smak og aroma ved at den kokes sammen med vørteren. Det finnes utallige humlesorter, slik det også gjør med malt, og de ulike humlesortene har naturlig nok også forskjellige egenskaper. Imidlertid skiller man ofte mellom bitterhumle og smak/aromahumle.
De med høyt innhold av alfasyre (bitterstoff) er mest effektiv som bitterhumle, mens den med lavere alfasyreverdier ofte brukes for å tilsette smak og aroma, da disse humlesortene ofte har høye andeler av smaksrike og aromatiske oljer. Humle med høy alfasyre kan også brukes som aromahumle, men noen sorter er bedre egnet enn andre.
Bitterhumlen tilsettes i starten av koketiden, som oftest 90-60 min før kokeslutt. Jo lenger koketid, jo mer bitterhet vil du kunne trekke ut av humlen. Smak/aromahumlen tilsettes mot slutten, ca. 15-2 minutter før kokeslutt for å bevare smaks- og aromaegenskapene i humlen, og ikke trekke ut særlig bitterhet.
Altså: Jo lenger humlen kokes, jo mer bitterstoffer vil løse seg i vørteren. Humlens smaks og aromatiske egenskaper har ikke noe med alfasyren å gjøre, men hvilke og hvor mye flyktige oljer som finnes i den aktuelle humlesorten.
Ølbrygging leveres i samarbeid med Amund Polden Arnesen (Norges første ølsommelier) og Bjørn Harald Færøvik fra Smakselv.no.