Ølbrygging | Gjæring av øl (karbonering)
1. Tilsett riktig mengde gjær og rist gjæringskaret godt i minst 1 minutt, slik at det skummer. Ristingen gjør du for å tilføre oksygen, hvilket vil bedre arbeidsforholdene for gjæren.
2. Ved brygging av ale er det vanlig å gjære på temperaturer mellom 18-21°C. Fordi gjæren produserer varme i starten av gjæringsforløpet vil temperaturen i gjæringskaret ligge et par grader over romtemperaturen. Det er derfor viktig at romtemperaturen er ca. to grader under ønsket gjæringstemperatur de første tre-fire dagene av gjæringen. Etter dette kan du heve temperaturen med et par grader.
3. Ta en ny måling med hydrometeret før ølet flaskes/fates (etter 12-14 dager). Verdien du får her kalles final gravity (FG). Sett OG og FG inn i en kalkulator, eller regn ut alkoholprosenten ved følgende formel: OG – FG : 7,6.
4. Ved flaskekarbonering tilsetter du karboneringsdrops eller blander ut sukkerlake (ca. 6 gram sukker pr. liter øl). Omlag 10 dager etter flasking vil ølet være klart til å nytes. Fatkarbonering går noe raskere.
Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!