Varm deg med hjemmelaget suppe

La dette bli en suppehøst!

Nesten ingenting er så godt – og sunt som en god og varmende suppe. Når de fargerike løvene faller på bakken ute, er det duften og synet av den like fargesterke suppetallerkenen som gleder mest hjemme.

Hjemmelaget suppe fra bunnen av

Suppe gir god kraft til en sliten kropp, og mer energi til en sprek.

Samles rundt gryten

Glem posesuppen! En god suppe lager du hjemme på én, to og tre.

Det er sosialt å møtes rundt en stor suppegryte, med hver sin bolle mellom nevene. Dette kan være ved anledninger som på høstdugnaden til borettslaget, en ekstra hyggelig lunsj med kollegaer, eller med familie og venner i heimen. Suppe er også romantisk, eller perfekt for den som vil kose seg alene.

Suppemåltidet er som oftest rimelig å stelle i stand, ettersom du kan lage store mengder og fryse suppen ned. Dette er praktisk til de gangene du ikke har like god tid til å lage deg et næringsrikt måltid. Suppe holder seg også flere dager i kjøleskap.

Det krever få forkunnskaper for å lage seg en god suppe. Du har vel hørt historien om fanten som kokte suppe på en spiker? En spikersuppe kan være en tynn suppe laget av enkle ingredienser, eller av «ingenting» som i eventyret. Benytt deg av ferdig oppskrift, eller av innfallsmetoden.

Tre grønnsaker

Suppe er en ypperlig måte å innfri noen kjøttfrie måltider på. Da er suppen både rensende og lettfordøyelig for kroppen. Det finnes gode vegetar- og veganske alternativer.

Førstnevnte kan ha grønnsaker og fløte i, mens det veganske ofte er basert på havre- eller kokosmelk. En tommelfingerregel er at du bør ha minst tre grønnsaker i tillegg til poteter for å lage en god grønnsakssuppe.

Her er et knippe ingredienser som aldri er feil i en god suppetallerken, riktignok i rett kombinasjon; blomkål, brokkoli, gulrøtter, gul løk, kålrot, erter, kikerter, tomater, linser, purre og squash.

Kjøtt- og fiskesupper gir næring og fylde til smaken. De som er opptatt av helse og enda mer smak, tilfører suppen kraft.

Men har du prøvd deg med klippfisk? Gjør det neste gang hvis du liker å eksperimentere. Ofte vil noen urtekvaster på toppen kunne gjøre susen, gjerne også en klatt Crème fraîche. Ikke glem en god runde med pepperkvernen. Salt bør du vente med, og la gjesten bestemme når maten vel er servert.

Går til alt

Nordmenn er glade i supper, men hvorfor? Den putrende gryten sprer varme duftnoter i heimen, men kan også fint tas med på termosen ut på tur i skog og mark. Man kan bruke spiseskje, eller slurpe den i seg ute.

Litt godt nybakt brød ved siden av med smør, gir tyggemotstand og hjelper på mettheten. Men har du nok med poteter i suppen, så blir du mett uansett.

Suppe er et barnevennlig måltid. Alle liker suppe. Det er også lettere for eldre å spise dette enn mye annen mat.

En suppe kan spises kald, som i gazpacho eller avokadosuppe med pillede reker, og varm som i tomatsuppe med egg. Næringsstoffene til tomaten tas ekstra godt opp av kroppen sammen med nykvernet pepper, når suppen er varm.

Finner du en god suppeoppskrift, så skriv den for all del ned. Man blir ikke lei en god suppe, men kan ta frem oppskriften om høsten, år etter år.

Én sak er sikker – en suppe blir hva du gjør den til selv. Og om høsten er det perfekt mat – for fattig og for rik.

Tomatsuppe laget fra bunnen av – enkelt, raskt og supergodt!

TOMATSUPPE

TomatsuppeOppskrift (4 personer)

1 liten løk, hakket
2 hvitløksfedd i tynne skiver
2 stengler bladselleri i tynne
skiver
Extra virgin olivenolje til steking
1 l grønnsaksbuljong
1 boks skåldede tomater
½ potte basilikum
Salt og pepper  
½ potte basilikum, finhakket til servering

Stek løk, hvitløk og bladselleri i litt olje i en varm gryte. Det skal ikke ta farge.
Hell tomat og buljong i, og la det småkoke i 15 minutter.
Tilsett basilikum og blend suppen med en stavmikser.
Smak til med salt og pepper.
Anrett suppen i porsjonsglass eller boller med finhakket basilikum, og server  med godt brød til.

Foto: Monica Friedrich

Rekesuppe

Vi er alle glade i å meske oss med reker i sommerhalvåret, men ikke glem at det er når det er kaldere i vannet at rekene er på sitt beste.

Rekesuppe

RekesuppeOppskrift (4 personer)

1 kg ferske reker
1 stor fennikel, skåret i tynne skiver
1 løk, finhakket
1 gulrot, skåret i skiver
2 ts paprikapulver
1 ts kajennepepper
1,5 ss tomatpuré
1 ½ dl vann
2-3 ss crème fraîche
30 g usaltet smør, kaldt i terninger
Salt og hvit pepper
1 økologisk sitron
Dill til pynt

Rens rekene og ta vare på skallet.
Legg skallet og rekene i to separate boller.
Legg løk og gulrot i en stor gryte med 1 ss smør og fres på god varme i et par minutter.
Tilsett paprikapulver og kajennepepper, rør rundt og la det frese videre sammen med grønnsakene.
Ha i tomatpureen og la det hele frese videre i 3-4 minutter.
Tilsett rekeskallet i gryten.
La det steke i ca. 10 minutter mens du rører hyppig.
Skru varmen ned til middels og sørg for at det ikke svir seg.

Tilsett vann.
Rør rundt og kok opp.
La suppen koke i ca. 30 minutter uten lokk og rør om av og til.
Sil av suppen og ha den tilbake i gryten.
Sett gryten tilbake på varmen.
Pisk inn crème fraîche og smak til med pepper og eventuelt litt salt.
Pisk til slutt inn kaldt smør og la suppen holde seg varm, uten at den koker.

Stek fennikelen i litt smør i ca. 3-4 minutter og press et par dråper sitron over.

Fordel fennikelen og rekene i fire serveringsboller og hell suppen over.
Pynt med dill og server rekesuppe sammen med godt lyst brød og sitronbåter.

Foto: kulinarisk.no

Helt siden romertiden har løksuppe vært en populær rett som ble sett på som fattigmannskost. Løk var lett å dyrke og billig å kjøpe.  På 1800- tallet ble den modernisert. Den ble tilsatt kraft, ristet brød, ost og karamellisert løk før den ble gratinert i ovn. Rundt 1960-tallet ble suppen populært i store deler av verden og den er fortsatt rimelig og god.

Løksuppe

LøksuppeOppskrift (4 personer)

6 løk (ca. 1/2 kg)
1 ss smør
2 ss sukker
1 l hønsekraft
1 dl hvitvin
1 ts salt
1 krm hvit nykvernet pepper
1/2 krm timian
2 laurbærblad
8 ristede grove baguetteskiver
1 dl revet hvitost
2 ss smeltet smør

Skjær løk i tynne skiver, og stek den i smøret i en stor gryte.
Dryss sukkeret på løken, og la den bli myk og gyllen.
Tilsett kraft, vin og laurbærblad, og la suppen koke videre i ca. 15 minutter.
Smak den til med krydder og hell suppen over i fire ildfaste former.
Legg de ristede loffskivene oppå og strø på ost.
Drypp så det smeltede smøret over osten.
Suppen gratineres i stekeovnen ved 275 C.

Når luften er kaldere smaker varme supper enda bedre. Varm og kos deg med en fantastisk ertesuppe med bacon. Vil du ha litt ekstra varme kan du smake til med chili.

Ertesuppe med bacon

Ertesuppe med baconOppskrift  (4 personer)

1 løk
3 mellomstore poteter
450 g frosne erter
2 dl fløte
8 dl kylling- eller grønnsakskraft
1 håndfull basilikumblader
1 bunt gressløk
Salt og nykvernet pepper
Smør og olivenolje
50 g parmesan
100 g bacon

Skrell og hakk løken.
Skrell potetene og skjær dem i skiver.
Varm opp olivenolje og smør i en gryte.
Stek løken i et par minutter og smak til med nykvernet pepper.
Hell i kraften og kok opp.
Tilsett skivede poteter og la det småkoke til potetene er kokt.
I mellomtiden skjærer du baconet i små biter og steker det sprøtt.
Tilsett parmesan i suppen.
Deretter tilsetter du erter og koker suppen videre til de har myknet.
Ta gryten av varmen.
Kjør suppen glatt med en stavmikser.
Tilsett fløte og kok opp.
Smak til med salt og pepper og server med sprøstekt bacon og finhakket gressløk og basilikum til.

Foto: kulinarisk.no

Fysen på en skikkelig digg gulrotsuppe som det er litt fart i? Dette er en smaksrik suppe du trygt kan servere gjester eller som et nydelig kjøttfritt alternativ til deg selv!

Gulrotsuppe

Gulrotsuppe med koriander og grønn chiliOppskrift (4 personer)

8 gulrøtter
50 g smør
½ ss karripulver
3 ss revet fersk ingefær
5 dl grønnsakskraft
2 dl matfløte
Salt og nykvernet pepper
Fersk koriander
1 grønnchili

Skrell gulrøttene og kutt dem i terninger.
Stek dem i smør sammen med karri, salt og ingefær.
Tilsett kraft og la det koke under lokk til gulrøttene er møre.
Kjør suppen glatt med en stavmikser.
Tilsett fløten og smak til med salt og pepper.
Skjær chilien i skiver og grovhakk korianderen.
Hell suppen i boller, legg koriander og chili i midten av bollene og server.

Foto: kulinarisk.no

Baguett

BaguettOppskrift (gir 3 stykk)

400 g hvetemel
1 ts havsalt
15 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
2 ss olivenolje
3 dl vann, romtemperert

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok og hell alle ingrediensene i bakebollen.
Hold av litt av melet og ha det i hvis deigen blir for klissete.
La deigen heve til den har dobbel størrelse.
Det tar 1-3 timer.

Del deigen i tre like baguetter.
Trill og strekk de forsiktig ut slik at de blir omtrent like lange som bredden på et stekebrett.
Legg baguettene på bakepapirkledt stekebrett og pensle dem med vann og strø litt mel over.
Lag et par snitt i hver baguette med en skarp kniv.
Ca. 1 cm dype.
La baguettene etterheves under et rent kjøkkenhåndkle i 30-60 minutter.
Sett ovnen på 200 grader og når den er varm steker du baguettene i ca. 20-25 minutter til de har fått en gylden farge.
Avkjøl alltid baguett på rist.

Foto: Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.