Ferskenterte
Oppskrift
60 g mandelmel
55 g brunt sukker
2 ts sukker, pluss litt ekstra
1 vaniljestang, delt på langs og seeds scraped
800 g store fersken, skjært i skiver
1 eggehvite, lettpisket
Melis til pynt
Deig til ferskenterte:
375 g siktet hvetemel
¼ ts siktet bakepulver
75 g sukker
270 g kaldt usaltet smør, i terninger
60 ml isvann
1 ts vaniljeekstrakt
Ferskenterte:
Forvarm ovnen til 180°C. Hell mel, bakepulver og sukker i en food processor og kjør til det er blandet. Tilsett smøret og kjør til blandingen minner om fine brødsmuler. Kjør videre og tilsett vann og vaniljeekstrakt gradvis til deigen er jevn. Legg deigen i en bakebolle, dekk den med plastfilm, og la den hvile i kjøleskapet 30 minutter. Kjevle deigen ut mellom 2 ark med bakepapir til den er 5 mm tykk og måler ca. 30 x 42 cm. La den så hvile i kjøleskapet i 10–15 minutter eller til den er fast. Legg deigen på en stekeplate og fjern det øverste laget med bakepapir. Bland mandelmel og sukker og dryss jevnt over deigen, men la det stå igjen en 4 cm bred bord. Skrap ut frøene av vaniljestangen og bland det med det brune sukkeret i en flat bolle. Legg ferskenskivene i blandingen slik at de blir dekket på begge sider. Legg så ferskenskivene i to rekker på deigen og brett inn bordene. Børst de så med eggehviten, og dryss litt ekstra sukker på. Stek i 40–45 minutter eller til deigen er gylden. Sikt melis over før servering. Du kan gjerne servere vaniljeis til også.
Her finner du flere oppskrifter på bakst!
Du trenger ikke all slags fancy former for å lage gode terter. Det er bare å kjevle deigen flatt og brette inn kantene slik at fyllet ikke renner ut. Ferskenterte smaker enda bedre med litt god vaniljeis til.