Focaccia i langpanne
Oppskrift
30 fersk gjær
2 ss honning
6 dl lunkent vann
1 kg hvetemel
1 ss salt
1 dl olivenolje
1 ss havsalt
1 ss tørket rosmarin
100 g sorte oliven
Focaccia
Rør ut gjær og honning i det lunkne vannet.
Jobb inn mel og salt.
Elt deigen godt sammen.
Dekk til deigen og la den heve i 1 time på et lunt sted.
Ta deigen ut på benken og elt den godt.
Legg den i en smurt langpanne og press den ut med hendene slik at den dekker hele pannen.
Etterhev i 20 minutter.
Drypp olivenolje over og dryss på havsalt og rosmarin.
Dytt deretter olivenene ned i deigen med jevne mellomrom.
Stek focaccia ved 180 grader i 15-20 minutter. Skjær den i firkanter og server.
Her finner du flere oppskrifter på bakst!
BRIOCHE
Brioche oppskrift
335 g hvetemel
40 g sukker
40 g usaltet smør, romtemperert
150 g melk, fingervarm
2 eggehviter
3 g salt
15 g fersk gjær
15 g smeltet smør
1/2 ss flytende honning
Brioche :
Hell melet i en stor bakebolle, og lag en brønn i midten.
Oppløs gjæren og sukkeret i melken.
Tilsett melken, eggehvitene og smøret i melet, og bland godt med en tresleiv.
Elt i 2-3 minutter og tilsett salt.
Elt deigen videre til den er elastisk og slipper kantene på bollen.
Legg plastfilm over bollen, og sett den i kjøleskapet i 12 timer.
Dagen etter lar du brioche deigen hvile i romtemperatur i 30 minutter, deretter kler du en brødform med bakepair.
Hell deigen ut på en melet benk, og del den i 3 like store emner.
Rull dem ut i like store bredder som formen, og legg dem ned i den med sømmen ned.
Dekk formen og la deigen heve i 2 timer eller til den er dobbel så stor.
Forvarm ovnen til 180 grader og sett en langpanne med varmt vann inn i bunnen av ovnen.
Stek i 20 minutter. Fjern langpannen, og stek videre i 25-30 minutter eller til briochen er gylden.
Børst overflatene med smeltet smør og honning og la den avkjøle i formen i fem minutter, før du legger den på rist og lar den avkjøles helt.