Hamburgerbrød
Oppskrift (8 brød)
3 dl melk
¾ pakke gjær
1½ ts salt
1 stort egg
1½ ss rapsolje
Ca. 550 g hvetemel
1 sammenpisket egg
Sesamfrø
Hamburgerbrød:
Varm opp melken til den er fingervarm. Hell den i en bolle og løs opp gjæren i den. Tilsett først salt, egg og olje og deretter melet litt om gangen. Elt det hele sammen til en smidig deig. La deigen heve tildekket på et lunt sted i ½ time. Vend den ut på en meldrysset benk og skjær den i 8 deler. Form hver del til en stor, flat bolle, ca. 1 cm tykk. La bollene etterheve i ½ time. Pensle dem forsiktig med egg og dryss med sesamfrø. Stek brødene i en 200° varm ovn i ca. 14 minutter.
Hamburgerbrødene kan også tilsettes krydder som passer til hamburgerne eller annet innhold. Skal du lage hamburgerbrød til fisk kan du tilsette kryddere som: Allehånde, dill, estragon, fennikel, gressløk, gurkemeie, karri, karve, kjørvel, koriander, laurbærblad, merian, persille, sitronmelisse, men det er allikevel viktig å være nøktern med krydringen, slik at ikke hamburgerbrød overdøver smaken av selve hamburgeren.
Her finner du flere oppskrifter på bakst!
HVITLØKSBRØD MED RØDLØK
Oppskrift
1 dl, pluss 2 ss extra virgin olivenolje
Ca. 2 dl varmt vann (45 grader)
1 ss honning
40 g tørrgjær
7 dl hvetemel
1/4 ts havsalt
1 rødløk, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1 håndfull ferske salvie- og persilleblader, finhakket
1 ss olivenolje
2 økolgiske sitronbåter
Rør 1/2 dl varmt vann og honning sammen. Rør ut gjæren. La blandingen hvile i 10 minutter. Kjør hvetemel og salt i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett 1 1/2 dl varmt vann og gjærblandingen. Kjør på middels hastighet til deigen slipper kantene. Smør inn en stor bakebolle med olje. Form deigen til en ball, og legg den i bakebollen. Snu deigen slik at den er dekket av olje.Dekk med plastfolie, sett på et lunt sted for å heve til det dobbelte, i ca. 1 time. Plasser en pizzastein hvis du har i ovnen. Hvis ikke kle en stekeplate med bakepapir Forvarm ovnen til 260 grader. Elt deigen i bollen. Dekk den til og og la den heve igjen til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter. Del deigen i 4 like deler. Form hver del til en ball. Plasser på en melet benk, dekk med plastfolie, og la den hvile i 10 minutter.
Kjevle ut deigen til en rund form på ca. 20 cm. Overfør den til bakepapiret eller pizzasteinen. Vend løk, hvitløk og urter i 1 ss olivenolje, og fordel blandingen på midten av brødene. Skyv brødene over på steinen eller stekeplaten. Stek til brødene er gyldne i ca. 10-12 minutter. Press sitron over brødene og server.