Lussekatter – Luciadagen er 13. desember
Oppskrift ( ca. 25-30 lussekatter)
150 g smør
5 dl helmelk
50 g gjær
1 g safran (kan byttes ut med 1/2 ts gurkemeie om man ikke har safran)
150 g sukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
13 dl siktet hvetemel
Pensling/pynt
1 egg til pensling
Rosiner til pynt
Fremgangsmetode lussekatter: Smelt smøret i en kjele og tilsett melken, pass på at melk/smørblandingen er ca 37,5 «fingervarm» før du rører ut gjæren i den. Rør i resten av det tørre og la deigen heve på ett lunt sted til den er dobbelt så stor. (ca 35-45 minutter)
Hell deigen på benken og elt og form lussekattene etter eget ønske. Etterhev lussekattene i ca 15 minutter før du pensler de med sammenvispet egg og pynter de med rosiner.
Tid og ovn: Stek lussekattene midt i ovnen i ca 5 – 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering.
Annet: oppskriften gir ca 25-30 stykker
Luciadagen er 13. desember og den feirer vi så klart med lussekatter!
Her finner du flere oppskrifter på bakst!
Luciadagen er 13. desember