Muffins/Cupcake grunnoppskrift
250g smør (romtemperert)
4 dl sukker
6 dl hvetemel
2 dl melk
3 ts bakepulver
4 store egg
1 ts vaniljeekstakt
Framgangsmåte:
Pisk smør og sukker hvitt, og pisk deretter inn ett og ett egg om gangen. Tilsett vaniljeekstrakt, siktet hvetemel og bakepulver, og pisk dette forsiktig inn i egg/sukkerblandingen vekselsvis med melken. Fyll muffinsformer 3/4 fulle, og stek dem midt i ovnen på 175 grader i ca. 20-25 minutter. (Best resultat får du hvis du bruker et muffinsbrett i stål under papirformene slik at de ikke flyter utover, og lar de avkjøles 10-15 minutter i muffinsbrettet).
BRIOCHE
Briocheoppskrift
335 g hvetemel
40 g sukker
40 g usaltet smør, romtemperert
150 g melk, fingervarm
2 eggehviter
3 g salt
15 g fersk gjær
15 g smeltet smør
1/2 ss flytende honning
Hell melet i en stor bakebolle, og lag en brønn i midten. Oppløs gjæren og sukkeret i melken. Tilsett melken, eggehvitene og smøret i melet, og bland godt med en tresleiv. Elt i 2-3 minutter og tilsett salt. Elt deigen videre til den er elastisk og slipper kantene på bollen. Legg plastfilm over bollen, og sett den i kjøleskapet i 12 timer. Dagen etter lar du deigen hvile i romtemperatur i 30 minutter, deretter kler du en brødform med bakepair. Hell deigen ut på en melet benk, og del den i 3 like store emner. Rull dem ut i like store bredder som formen, og legg dem ned i den med sømmen ned. Dekk formen og la deigen heve i 2 timer eller til den er dobbel så stor. Forvarm ovnen til 180 grader og sett en langpanne med varmt vann inn i bunnen av ovnen. Stek i 20 minutter. Fjern langpannen, og stek videre i 25-30 minutter eller til briochen er gylden. Børst overflatene med smeltet smør og honning og la den avkjøle i formen i fem minutter, før du legger den på rist og lar den avkjøles helt.
I Frankrike spises dette bakverket som er rik på smak gjerne både til frokost og dessert.
BISCOTTI
Oppskrift (Ca. 30 stykker)
140 g smør
170 g sukker
2 egg
2-3 dråper vaniljeessens
1 ss vann
450 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
175 gram grovhakkede mandler
Kjør smør og sukker i kjøkkenmaskin til en luftig blanding. Visp inn egg, vann og vaniljeessens. Bland mel og bakepulver i en bolle. Hell melblandingen gradvis i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Rør til slutt inn de hakkede mandlene.
Del deigen i to like deler og rull til ca. 30 cm lange pølser. Klem pølsene flate, legg dem på bakepapir. Stekes på 170 °C i 25 minutter.
Ta pølsene ut av ovnen og la dem avkjøles i ca. 5 minutter. Skjær dem så i skiver på skrå, ca. 15 skiver per pølse.
Stek skivene videre i 20–25 minutter til de er gylne. Kjeksen holder seg i ca. 2 uker i en lufttett boks eller i et glass.
Det finnes mange alternative ingredienser, du kan bytte ut mandlene med pistasienøtter, eller tilsette revet appelsinskall. Oppskriften som vi har brukt her er standar versjonen.