Nøttebrød – perfekt til ostefat
Oppskrift (2 brød)
Base
1 dl vann
30 gr gjær
1 1/2 dl hvetemel
Brød
200 gr. hasselnøtter
100 gr. valnøtter
7 dl melk
1 kg hvetemel
20 gr. sukker
3 ts. salt
6 ss. mørk sirup
250 gr. svisker og aprikos
Base til nøttebrød
- Bland ut gjæren i vannet (1,5 dl) som skal være lunket, gjerne 37 grader.
- Hell vannet over hvetemelet (1 1/2 dl) og bland dette godt sammen til en bløt deig ved hjelp av en kjøkkenmaskin.
- La deigen heve et lunt sted i 20 minutter tildekket med for eksempel bakepapir.
Ristede hasselnøtter
Mens du venter på hevingen av brødet rister du hasselsnøttene i ovnen.
- Sett oven til 180 grader.
- Spre Hasselnøttene utover ovnens bakeplate.
- Nøttene er ferdig etter 10 minutter på 180 grader.
- Sett ovnen på 150 grader når du har tatt ut nøttene.
- Hell nøttene over i et kjøkkenhåndklede og rist/gni de fri for skall.
Nøttebrød
- Tilsett melk og sirup til basen, som har gjæret i kjøkkenmaskinen, og tilsett deretter grovt kuttede hasselnøtter, valnøtter, svisker, aprikos og tilfør dette i basen.
- Tilsett hvetemel, sukker og salt og bland det inn med basen.
- Ha så deigen i brødformer og stek de lengst opp i ovnen på 150 grader i 50 minutter.
Avkjøl nøttbrødene på en rist.
Server gjerne nøttebrød i tynne skiver ved siden av ost og tilbehør.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman
Ostefat er enkelt og godt, også i påsken
Det første mange tenker når påsken nærmer seg er, nå skal det bli godt med en skitur, lam, Kvikk Lunsj, appelsin, påskeegg og en fin tid sammen med familie og venner. Ofte kan tiden mellom kjøkkenet, peisen, skiløypene og skibakkene gå litt fortere enn planlagt. Lag en ostefest i påsken og by på et fantastisk ostefat med oster fra Norge og Frankrike.
Tomatmarmelade
Denne marmeladen passer perfekt til alt av ost, den spesielt god til litt kraftige oster som for eksempel kraftkar.
Holdbarhet: 4 – 6 måneder.
Spritz Antica Formula
Denne spritzen serveres umiddelbart etter at den er laget. Skal du servere til flere er det bare å dele ut fortløpende. Dette er en frisk og god Spritz med mange gode smaker.
Appelsinmarmelade
– med og stjerneanis
Nydelig appelsinmarmelade med hint av stjerneanis. Passer godt til ost, men også som friskt og god pålegg/tilbehør til nybakt brød.