Pitabrød
Oppskrift ( 8 brød)
250 ml lunkent vann
500 g mel
1/2 ss tørrgjær
1/2 ss sukker
1/2 ss salt
3 ss olivenolje
Pitabrød:
Hell vannet i en bakebolle og rør ut tørrgjæren i det. Tilsett siktet mel sammen med sukker og salt. Elt deigen, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Pitabrøddeig skal være elastisk og myk, men ikke klissete. La deigen hvile på et lunt sted i ca. 1 time. Den bør øke til det dobbelte i volum. Del deigen i åtte. Trykk eller kjevle delene til runde pitabrød. Varm opp en støpejernspanne, ev. en teflonpanne og stek kakene i et halvt minutt på hver side. Børst de ferdige pitabrødene med olivenolje, og la dem hvile litt før servering.
FOCACCIA
Oppskrift (Langpanne)
30 fersk gjær
2 ss honning
6 dl lunkent vann
1 kg hvetemel
1 ss salt
1 dl olivenolje
1 ss havsalt
1 ss tørket rosmarin
100 g sorte oliven
Rør ut gjær og honning i det lunkne vannet. Jobb inn mel og salt. Elt deigen godt sammen. Dekk til deigen og la den heve i 1 time på et lunt sted.
Ta deigen ut på benken og elt den godt. Legg den i en smurt langpanne og press den ut med hendene slik at den dekker hele pannen. Etterhev i 20 minutter. Drypp olivenolje over og dryss på havsalt og rosmarin. Dytt deretter olivenene ned i deigen med jevne mellomrom. Stek focacciaen ved 180 grader i 15-20 minutter. Skjær den i firkanter og server.
BRIOCHE
Briocheoppskrift
335 g hvetemel
40 g sukker
40 g usaltet smør, romtemperert
150 g melk, fingervarm
2 eggehviter
3 g salt
15 g fersk gjær
15 g smeltet smør
1/2 ss flytende honning
Hell melet i en stor bakebolle, og lag en brønn i midten. Oppløs gjæren og sukkeret i melken. Tilsett melken, eggehvitene og smøret i melet, og bland godt med en tresleiv. Elt i 2-3 minutter og tilsett salt. Elt deigen videre til den er elastisk og slipper kantene på bollen. Legg plastfilm over bollen, og sett den i kjøleskapet i 12 timer. Dagen etter lar du deigen hvile i romtemperatur i 30 minutter, deretter kler du en brødform med bakepair. Hell deigen ut på en melet benk, og del den i 3 like store emner. Rull dem ut i like store bredder som formen, og legg dem ned i den med sømmen ned. Dekk formen og la deigen heve i 2 timer eller til den er dobbel så stor. Forvarm ovnen til 180 grader og sett en langpanne med varmt vann inn i bunnen av ovnen. Stek i 20 minutter. Fjern langpannen, og stek videre i 25-30 minutter eller til briochen er gylden. Børst overflatene med smeltet smør og honning og la den avkjøle i formen i fem minutter, før du legger den på rist og lar den avkjøles helt.
I Frankrike spises dette bakverket som er rik på smak gjerne både til frokost og dessert.