Rabarbrapai
Oppskrift rabarbrapai
450 g rabarbra
220 g sukker
250 g mel
150 g smør, romtemperert
1 egg
1 egg til pensling
1 ss brunt sukker
10 g vaniljesukker
2 ts potetmel
10 ml sitronsaft
Rabarbrapai
Bland smøret med 100 g sukker.
Pisk egget og tilsett det sammen med mel og vaniljesukker og kna til en myk og smidig deig.
Form deigen til en ball, pakk den i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i en time.
Del deigen i to – i 2/3 og 1/3.
Kjevle den største delen ut og kle en stor paiform med den.
Dekk paiskallet med bakepapir og hell tørkede bønner i slik at de dekker hele bunnen.
Stek paiskallet i 10-15 minutter ved 180 grader.
Vask og skrell rabarbraen, og skjær den i mindre biter.
Legg den i en gryte, tilsett 120 g sukker, sitronsaft og kok på middels varme i ca. 10 minutter eller til den er mør. Trekk gryten av varmen og hell i potetmelet utrørt i litt vann.
Rør inn, og sett gryten tilbake på varmen for å gi den et lite oppkok i 1-2 minutter til den tykner.
Rull resten av deigen til lange pølser, og legg dem i kryss over paien, slik at de danner et «gitter».
Pisk egget og pensle over, og dryss deretter det brune sukkeret over.
Stek så rabarbrapaien i 30 minutter.
Skal du servere mange gjester dessert, er det å lage pai en lettvint løsning da den metter mange og også kan lages dagen i forveien. Rabarbrapai smaker ekstra godt hvis du serverer vaniljeis til.
BJØRNEBÆRPAI (TORTA DI MORE)
Oppskrift
Paideig:
125 g smør
100 g melis
1 liten klype salt
255 g hvetemel
1 vaniljestang, delt på langs
1/2 sitron, saften av den
2 store eggeplommer
2 ss kald melk
Fyll:
1 vaniljestang
500 g mascarpone
100 ml matfløte
3 ss sukker
3 ss grappa eller vin santo
310 g bjørnebær
1 liten håndfull ferske små mynteblader
Smør en 28 cm stor paiform med løs bunn med litt smør. Smuldre smøret inn i en blanding av mel, melis og salt. Tilsett deretter frøene fra vaniljestangen, sitronskallet og eggeplommene – enten for hånd eller i en food processor. Når blandingen ligner brødsmuler tilsetter du melken. Jobb deigen forsiktig sammen til en ball, og dryss den lett med mel. Kle deigen med plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time. Kjevle deretter deigen ut til en sirkel og legg den i paiformen. Sett formen i fryseren i 1 time. Forvarm ovnen til 180ºC og stek paiskallet i ca. 12 minutter eller til det er lett gyldent.
Del vaniljestangen på langs og skrap frøene ut i en arbeidsbolle. Hell i mascarpone, fløte, sukker og grappa i og visp til blandingen er jevn og skinnende.
Når paiskallet er avkjølt heller du fyllet i og sprer det jevnt utover med en slikkepott. Pynt så med bjørnebær og mynte.
På italiensk heter denne torta di more, på norsk kjempelekker, velsmakende bjørnebærpai!