Eplepai
Oppskrift eplepai uten form
Begynn med deigen
100 g smør
7 dl hvetemel
2 ss sukker
1 ss sitronsaft
1-2 ss vann
1 økologisk sitron, skallet av den
1 klype salt
Riv sitronskall veldig fint.
Bland mel, salt, sukker og sitronskall sammen.
Elt terninger av kaldt smør inn i melblandingen inntil den er lett smulete.
Tilsett sitronsaft og elt raskt til en jevn deig.
Tilsett vann etter behov.
Klapp deigen til en tykk avrund form på en bakepapirkledd stekeplate og sett den i kjøleskapet innpakket i plastfolie.
Eplepaideigen kan også lages i en kjøkkenmaskin, men det er enkelt å lage den for hånd. Mens deigen hviler lager du
Fyll til eplepai:
350 g røde epler, skåret i skiver
½ vaniljestang
50 g smør
Ca. 1 dl akaciehonning (juster ift. til smak)
Et par stilker frisk timian
Vask eplene og skjær dem i skiver. Smelt smøret i en kjele, tilsett honning og vaniljestang og frø. La blandingen putre til den tykner. Legg i epleskiver og timian og bland godt. Ta kjelen bort fra varmen og la blandingen avkjøles. Fjern vaniljestangen og smak til med honning.
Legg et stykke bakepapir over deigen og kjevle den til en ca. 30 cm bred sirkel. Hvis nødvendig, bruk litt mel til hjelp. Legg epleblandingen i midten av deigen, og brett kantene innover som vist på bildet. Smør overflaten med litt honning og strø litt sukker over. Stek ved 200 grader i 20-30 minutter eller til kaken får en gylden farge.
Å lage eplepai uten form er ingen sak. Den smaker like godt, og får et vakkert og rustikt uttrykk. I denne varianten er deigen krydret med sitron og eplene med honning, vanilje og timian.
Se også oppskrift på eplekake!