Skolebrød
Oppskrift ( ca. 35 – 40 skolebrød )
5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)
Vaniljekrem til skolebrød:
1 vaniljestang
5 dl melk/fløte
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maizenna
1 ss melis til strøing
Topping:
1 eggehvite
4 dl melis
3 dl kokos
Skolebrød: Lunk melken og tilsett smeltet smør. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den. Tilsett egg, sukker og mel (ev. kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen. Spe på med mel til deigen virker fast.
Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.
Mens deigen hever lager du vaniljekremen. (Du kan også bruke ferdig vaniljekrem). Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv. Ha frøene, stangen og melken/fløten i en gryte og kok forsiktig opp. Visp eggeplommer, sukker og maizenna lett sammen i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du ca. 1/3 av melken over i eggeblandingen mens du rører det godt sammen. Slå så i resten av melken og forsikre deg om at alt sukkeret er oppløst før du heller blandingen tilbake i gryten. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du rører hele tiden. Vaniljekremen vil tykne ganske fort.
Fyll oppvaskkummen med kaldt vann og sett gryten oppi. For å hindre at det danner seg snerk på toppen, drysser du melis oppå kremen før du setter den til avkjøling.
Trill ut bollene og lag en grop i midten, legg på en god spiseskje med vaniljekrem. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.
Stekes på 200 grader til gylne (15-18 minutter).
La skolebrød avkjøles på en bakerist før du lager melisglasur av eggehviten og melisen. Rør det sammen til du får en klumpfri glasur. Fordel den rundt skolebrødene. Dypp dem så i en skål med kokosen.
FASTELAVNSBOLLER
Oppskrift (35-40 boller)
5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)
Lunk melken og tilsett smeltet smør. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den. Tilsett egg, sukker og mel (ev. kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen. Spe på med mel til deigen virker fast. Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.
Trill ut bollene og legg dem på en bakeplate med bakepapir på. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.
Stek bollene på 200 grader til de er gylne (8-15 minutter).
Foto: Monica Friedrich