Tarte Tatin (fransk eplekake)
Oppskrift
Mørdeig:
250 g hvetemel
En klype salt
60 g melis
175 g kaldt smør, i terninger
1 pisket egg
Fyll til Tarte Tatin:
1 ½ kg epler
100 g smør
200 g sukker
Mørdeigen:
Bland mel, salt og melis. Tilsett deretter smøret og bland godt med hendene til deigen ligner revet parmesan. Bland egget inn til slutt. La deigen hvile i minst 1 time.
Fyllet:
Skrell eplene, fjern kjernene og del dem i fire.Smelt smøret sammen med sukkeret og la det karamelliseres. Legg eplene i og vend dem i karamellen.
Tarte Tatin:
Kjevle ut deigen slik at den dekker stekepannen. Legg den over epleblandingen og trykk den ned langs kanten på pannen. Det er mulig at du ikke vil trenge all deigen.Sett pannen i ovnen og stek kaken ved 200 grader i ca. 20 -25 minutter.
Slå kaken over på et serveringsfat. Fortvil ikke om det fortsatt er litt eplerester i bunnen av stekepannen. Det er bare å skrape ut og plassert så pent som mulig på kaken. Servereres lunken med litt krem til.
SJOKOLADEFYLTE VANNBAKKELS
Oppskrift (25-30 stykker)
1 1/2 dl vann
75 g smør
1 1/2 dl hvetemel
2 egg
Husk å begynne med å lage sjokolademoussen da den trenger 2 timer i kjøleskapet for å stivne. Kok opp vann og smør i en kjele. Ha i alt melet og rør kraftig til røren slipper bunnen. Ta kjelen av varmen og la røren avkjøle seg litt. Tilsett et egg om gangen. Rør kraftig mellom hver gang og rør i 5-10 minutter til. Hell blandingen i en sprøytepose og sprøyt ut små kuler på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek vannbakkelsene midt i stekeovnen på 200 grader i 15-20 minutter. Ikke åpne ovnsdøren de første 10 minuttene, da de kan ramle sammen. Avkjøl vannbakkelsene på rist. Klipp av toppen av dem, og sprøyt dem med sjokolademouse. Legg toppen over moussen, og drypp med litt sjokoladesaus.
Red. Tarte Tatin