Sjokolade og lakris iskrem
Oppskrift (gir 1 liter)
3,5 dl kremfløte
3,5 dl melk
1,4 dl sukker
4 eggeplommer
¼ teskje salt
150 gr sjokolade med lakris
Kjør sammen eggeplommer og sukker i en miksmaster til sukkeret smelter inn i plommene.
Først er blandingen mørk gul, deretter blir den lys gul.
Dette er en tykk eggedosis så det tar litt tid før sukkeret er oppløst.
Varm melken i en kjele under omrøring.
Ved oppkok tar du kjelen av komfyren og lar det kjøle seg ned i noen minutter.
Hell så forsiktig 0,5 dl av melken i en tynn stråle over i egg- og sukkerblandingen mens blandingen kjøres i miksmasteren.
Vær forsiktig, og ta kun litt i om gangen så blandingen ikke blir for varm.
Den varme melken varmer eggene, noe som gjør at klumper unngås i neste steg.
Hell resten av eggedosisen over i kjelen med resten av melken, legg til saltet.
Sett kjelen på lav varme, og varm opp med konstant omrøring.
Fortsett å varme blandingen til den når rundt 75 grader.
Ta kjelen av komfyren, og hell i fløten og la blandingen kjøle seg til den blir kald.
Dette kan gjøre i kjøleskap i minst fire timer, eller i et isbad i cirka 30 minutter.
Sjokolade og lakris iskrem
Smelt sjokoladen i ett vannbad. Tilsett litt av den avkjølte iskrembasen mens du rører dette sammen til en fin flytende masse. Bland så sjokeladesatsen med resten av iskrembasen, bland dette godt sammen. Hell så massen i iskremmaskinen og følg dens instruksjoner.
Tips: Litt avhengig av hva slags iskremmaskin du bruker, kan det være lurt å ta ut iskremen i det den har fått en tykk softis-lignende konsistens og helle den i ønsket beholder som du setter i fryseren. Iskremen vil være klar etter ca. 30 – 40 minutter.
Tekst/Foto/Styling – Sjokolade og lakris iskrem: Kulinarisk.no / Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist