Vaniljepudding
Oppskrift vaniljepudding (2 personer)
5 dl helmelk
3 ss maisenna
1 eggeplomme
2 ss sukker
3 ts ekte vaniljesukker
Litt god kokesjokolade
Vaniljepudding:
Ha melk og maisenna i en liten gryte. La blandingen koke opp under omrøring. Den vil da tykne og få konsistens som en grøt. La den småkoke i et par minutter under stadig omrøring. Ta gryten av platen. Visp eggeplommer, sukker og vaniljesukker sammen i en bolle og rør deretter blandingen inn i melkegrøten. Fordel blandingen i to dessertskåler og avkjøl helt. Riv sjokolade over vaniljepudding og server.
Her finner du flere oppskrifter på dessert!
CHURROS MED SJOKOLADE
Oppskrift (4-6 personer)
200 g mørk sjokolade 70 %
3 ss lys sirup
200 ml kremfløte
75g usaltet smør
¼ ts salt
125 g siktet hvetemel
3 store egg, piskede
Solsikkeolje til steking
2 ss malt kanel
2 ss sukker
Brekk sjokoladen i biter og varm den forsiktig opp i en liten kjele sammen med sirup og kremfløte. Rør om av og til og sørg for at ingrediensene blander seg godt. Hold sjokoladesausen varm.
Varm opp 250 ml vann sammen med smøret i en teflongryte. Det skal koke skikkelig til slutt. Ha i salt og mel og pisk i 2-3 minutter til deigen tykner og formes til en ball. Ta gryten av varmen og pisk inn eggene litt om gangen til deigen er tykk og jevn.
Hell 5-8 cm med olje i en gryte. Varm den opp til 180°C. Du kan sjekke ved å putte en brødbit oppi. Blir den gylden på 15 sekunder, er temperaturen riktig. Mens oljen varmes blander du sukker og kanel på en stor tallerken.
Hell deigen over i en sprøytepose og bruk en stor stjerneformet tupp. Klem deigen direkte ut i oljen i små pinner. Bruk en kniv til å kutte deigstrømmen fra posen. Stek churroene i 2 minutter på hver side eller til de er gylne. Ta dem opp med en hullsleiv og legg dem på kjøkkenpapir. Rull dem i sukker- og kanelblandingen mens de fremdeles er varme. Hell sjokoladesausen i en liten skål og server.
EPLESTRUDEL
Oppskrift
8 ark filodeig
3 gule epler
1 ts kanel
4 ss sukker
1 ss brødsmuler
1 ts vaniljesukker
1 ss valnøtter, hakkede
1 ss rosiner
25 g smør + ekstra til pensling
Forvarm ovnen til 180 grader. Kle en stekeplate med bakepapir. Smelt smøret og kok eplene sammen med sukkeret til de er møre og smøret er redusert, ca. 8-10 minutter. Ta av varmen og tilsett rosiner, kanel brødsmuler, vaniljesukker og valnøtter og rør godt sammen. Legg et ark med filodeig på stekeplaten og pensle den lett med smør. Legg et ark til over og pensle med smør igjen fortsett slik at du i alt har 4 ark oppå hverandre. Del arkene i på midten. Legg halvparten av eplefyllet langs kortendene, og la det være en 3 cm bred bord rundt arket uten fyll. Brett borden innover og rull filodeigen sammen. Pensle toppen av eplestrudelen. Gjenta prosessen og lag en eplestrudel til. Stek eplestrudlene i 25-30 minutter til filodeigen er gylden og sprø. Sikt melis over og server!