Hjemmelaget sennep
Oppskrift sennep
¾ dl gule sennepsfrø
½ dl sennepspulver
1,2 dl vann
1 dl epleeddik
2 ss brunt sukker
1 ts salt
1 ss gurkemeie
Hjemmelaget sennep
Bland sennepsfrø og sennepspulver. Kok opp vann, eddik, farin, salt og gurkemeie i en liten gryte, og hell det over. La det trekke i romtemperatur i et døgn. Kjør det hele i en blender til konsistensen er passende. Hold ev. igjen litt av væsken, eller tilsett litt mer eddik underveis hvis den virker for tykk. Hell sennepen i et glass, og la sennep gjerne modne i kjøleskapet i et par dager før bruk.
Her finner du oppskriften på ketchup!
Det finnes like mange sennepsoppskrifter som sennepselskere. Dette er en enkel oppskrift som du kan tilsette ulike smaker hvis du vil, som f.eks. honning og ulike urter!
AIOLI
Oppskrift
1 fedd hvitløk
3 eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper
Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.
Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.
Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.
GUACAMOLE
Oppskrift
3 avacado, modne
1/2 rød løk, finhakket
1 tomat, finhakket
1/2 chili, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 lime, saften av den
Koriander
Fjern skall og stein fra avocadoen og mos den med en gaffel. Tilsett løk, tomat, chili og hvitløk og rør rundt. Smak til med koriander, salt og pepper. Drypp lime over og bland godt.
Limen setter en god smak på guacamolen, men den hindrer også at advokadoen blir sort og ser mindre appetittelig ut. Guacamolen er en dip som passer til mye mer en meksikansk mat. Prøv den f.eks sammen med spekemat og brød.