Teriyakisaus
Oppskrift
1 ss løk, revet
1 ts hvitløk, finhakket
1 ss fersk ingefær, revet
2 1/2 del soyasaus
1 ts sesamolje
1 1/4 dl tørr sherry
Salt
Teriyakisaus:
Kok opp alle ingrediensene og sil dem. Smak til med salt.
BEARNAISESAUS
Oppskrift (4 personer)
Bearnaiseessens
1 ss finhakket sjalottløk
5 hvite pepperkorn
1 stilk persille
2 ss vineddik
2 ss vann
Ha alle ingrediensene i en kjele eller stekepanne. Bland det sammen og kok opp til det er redusert med rundt 50%
Bearnaise
150 g smør
3 eggeplommer (romtemperatur)
1 ss finhakket kjørvel
1 ts frisk estragon
1/2 dl hakket persille
Bearnaiseessens
Smelt smøret i en egen kjele på svak varme.
Ha eggeplommene i en egen kjele i et vannbad og visp kraftig mens du siler i bearnaiseessensen.
Visp til konsistensen er passe tykk. Ta kjelen ut av vannbadet og tilsett det smeltede smøret forsiktig i kjelen under kraftig visping.
Server sausen.
Denne sausen er avansert, men veldig god. Det er samme basis som i en klassisk hollandaisesaus.
Tips: Vannbadet må ikke koke og bør holde en temperatur under 70 grader. Smøret burde holde 60 grader da du sper den inn i sausen. Hvis sausen skiller seg kan du tilsette 1 eller 2 isbiter og vispe dem inn til sausen har fått den rette konsistensen.
Foto: Monica Friedrich
BARBECUESAUS
Oppskrift
1 dl god ketchup
50-100 g brunt sukker (du bestemmer selv hvor søt du vil ha den)
2 ss eplesidereddik
2 s soyasaus
2 ts dijonsennep
2 ts paprikapulver
2 ts chipotle eller ev. røkt paprika
1 hvitløkspulver
Rør alle ingrediensene godt sammen på svak varme, og sørg for at sukkeret løser seg opp før du serverer.
BALSAMICOSAUS
Oppskrift (2-3 personer)
2 ss smør
3 sjalottløk
1 tomat, skåldet og skåret i små terninger
3-4 ss balsamicoeddik
2 ts estragon, tørket
1 knivsodd kajennepepper
Et par dråper tabascosaus
Et par dråper sitronsaft
3 dl kremfløte
Sort og hvit pepper
Dette er en balsamicosaus som passer utmerket til kjøtt og stekt laks.
Fres den hakkede løken i smør på lav varme til den er myk. Øk varmen og hell i balsamicoeddiken. La det steke i et par minutter og tilsett kremfløten. Legg tomaten i. Krydre og press i litt sitron. La det småkoke i ca. 10 minutter. Sil sausen og den er ferdig.