Salsa
Oppskrift
2 bokser skåldede tomater
1/2 rød løk, grovhakket
1 rød chili, uten kjerner, finhakket
1 paprika, hvilken som helst farge, grovhakket
3 fedd hvitløk
1 lime, juicen av den
Koriander
Salt og nykvernet pepper
Salsa:
Gjør klar grønnsakene, og ha dem alle i en gryte sammen med tomatene. Kok opp, og la det putre i ca. 40 minutter. Tilsett lime mot slutten og smak til med koriander, salt og pepper.
GUACAMOLE
Oppskrift
3 avacado, modne
1/2 rød løk, finhakket
1 tomat, finhakket
1/2 chili, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 lime, saften av den
Koriander
Fjern skall og stein fra avocadoen og mos den med en gaffel. Tilsett løk, tomat, chili og hvitløk og rør rundt. Smak til med koriander, salt og pepper. Drypp lime over og bland godt.
Limen setter en god smak på guacamolen, men den hindrer også at advokadoen blir sort og ser mindre appetittelig ut. Guacamolen er en dip som passer til mye mer en meksikansk mat. Prøv den f.eks sammen med spekemat og brød.
AIOLI
Aioli oppskrift
1 fedd hvitløk
3 eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper
Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.
Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.
Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.