Majones
Oppskrift majones
3 eggeplommer
1 ss vann
5 g salt
1 ss god hvit eddik eller sitron
4 dl solsikkeolje, etter smak
1/2 ss sennep
Nykvernet hvit pepper
Majones:
Ha eggeplommene i en bolle sammen med vannet, og visp til blandingen er lys og skummende. Tilsett oljen i en tynn stråle, slik at det ikke blir for mye av gangen. Pisk inn eddik eller sitron.
Smak til majonesen med sennep og pepper.
Det er mye spennende du kan gjøre med majones. Du kan tilsett hvitløk, chili, dill, sitron eller paprikakrydder. Velg smaken som passer til det du skal bruke majonesen til. Majonesen kan sette en spiss på måltidet som får gjestene dine til å juble av begeistring, men mest av alt, du får den smaken du vil ha.
Her finner du flere oppskrifter på pålegg!
PEANØTTSMØR
Oppskrift
1 1/2 dl usaltede, økologiske peanøtter
1 krm salt
1 ts lynghonning
Noe av det enkleste pålegget du kan lage selv, er peanøttsmøret. Du kan bruke hva slags type du vil, salte, usaltede eller kanskje honningristede? Vi brukte usaltede, økologiske peanøtter, og tilsatte litt salt og lynghonning – og det ble helt nydelig!
Hell nøttene i en food processor med den vanlige kniven, og følg med i prosessen, som tar 5-6 minutter fra start til ferdig smør. Først blir nøttene finmalt, deretter blir massen tykk og grøtete, før den blir kremete glatt og ferdig. Smak til med salt og honning. Hell deretter smøret over i et lufttett glass og oppbevar det i kjøleskapet. Det skal holde seg i 4-6 uker.
Et morsomt og godt pålegg å lage sammen med barna.
NUTELLA
Oppskrift
200 g mørk sjokolade, helst 70-85 % kakaoinnhold
75 g hasselnøttkjerner
1 boks søt kondensert melk
150 g mykt smør
Rist hasselnøttkjernene i ovnen ved 180 grader i 5-6 minutter til ytterlaget revner og blir sprø. Skrubb vekk de mørke hinnene. Finhakk nøttene. Smelt sjokoladen, og bland i nøttene, den kondenserte melken og smøret, og rør alt godt sammen. Fyll i glass og oppbevar i kjøleskapet.
APPELSINMARMELADE
oppskrift
1,5 kg vaskede appelsiner
2 vaskede sitroner
2 ¾ kg sukker
Kok appelsiner og sitroner i 3 l vann i 3 timer. Skjær appelsinene i båter og skrap ut fruktkjøttet og legg det i en kjele. Tilsett 2 store skjefuller av kokevannet og kok i 10 minutter. Skjær appelsinskallene i strimler og legg dem tilbake i kokevannet. Legg et rent kjøkkenhåndkle i en sil og sil den avkjølte massen. Press først med en tresleiv og samle deretter alt i et rent kjøkkenhåndkle og press all væsken ut. Hell det ned sammen appelsinskallene og la det hvile tildekket natten over. Dagen etter varmer du blandingen opp og tilsetter sukkeret. Rør grundig. Blandingen må ikke koke før sukkeret er helt oppløst. La marmeladen koke i 3-4 timer til den er helt mørk.