Bergensk Fiskesuppe
Oppskrift (4 personer)
30 gram smør
30 gram mel
1 liter fiskekraft
600 gram sei i terninger på 2 x 2 centimeter
3 dl fløte
2 eggeplommer
1/2 ss eddik
1 ss hvitvin
1 pastinakk
2 gulrøtter
4 amandine poteter
1 ss sukker
Finkutter persille
- Kok opp fiskekraften så den holder en varm temperatur.
- Kutt fisk og grønsaksgarnityr i ønskelig størrelse.
- Lag en lys meljevning med smør og mel som i en hvit saus, hel i fiskekraft i en tynn stråle, litt av gangen, for å unngå klumper, rør jevnlig.
- Rens grønnsakene, kutt de opp og ha de i suppen. Kok til grønnsakene er møre.
- Smak til suppen med eddik, hvitvin, sukker og urter.
- Tilsett fløte og smak til med salt og pepper, kok opp på lav temperatur og ha i fisken, la den trekke i 2 min.
- Tilsett 2 eggeplommer og pisk de inn i suppen rett før servering.
Server med finkuttet persille og godt brød.
Tips: Skal du servere en passende hvitvin, kan en Chardonnay som André Le Mistral fra Rhône-dalen i Frankrike være et perfekt valg til de fleste fiske- og skalldyrsupper. Det viktigste du skal tenke på når du velger hvitvin til fiskesuppe er at den skal by på god fruktighet, sitrus og ha en frisk ettersmak.
Tekst/Foto/Kokk: Knut Whist/Per Heimly/Jonas Hagman