Hellstrøms sildeoppskrifter
Lag sild á la Hellstrøm til jul!
For femte år på rad lanserer Eyvind Hellstrøm sin kompromissløse juleakevitt, og akevitten som inngår i blenden har dermed rukket å bli litt eldre. Det gjør den til en mer moden akevitt med enda høyere kvalitet enn foregående år. Den er en perfekt match til julens fete, salte og smaksrike mat, og selvfølgelig til sild – spesielt til hans egne sildeoppskrifter, som vi her deler med deg!
Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.
– Det har blitt laget akevitt i Norge i hundrevis av år, og denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjelen. Det var derfor viktig for meg å lage et ekte tradisjonelt produkt av norske råvarer med godt håndverk og fokus på kvalitet. I tillegg er julen og alt det den innebærer av deilig mat og drikke for meg personlig et av årets høydepunkter, og det var derfor naturlig å også lage en egen juleakevitt. Denne er fyldigere og mer sødmefull enn den vanlige akevitten min, og dermed en perfekt match til fet, salt og smaksrik mat som for eksempel pinnekjøtt, forklarer Hellstrøm.
En god match er den også til sild – og hva kan vel passe bedre enn Eyvinds egen sildeoppskrifter? Her får du fire av dem; karrisild, sennepssild, tomatsild og en gløggsild!
Karrisild
Oppskrift
6 kryddersildfileter
4 vårløk
1 eple
1 sylteagurk
2 ss kapers
150 g hjemmelaget majones
3 ss crème fraîche
2 ss hvitvinseddik
1 ts sukker
2 ss karri
Salt
Pepper
Skjær vårløken i tynne skiver på skrått, og eple og sylteagurk i terninger.
Skyll sildefiletene i kaldt vann, og tørk dem eller vann dem ut hvis de er for salte.
Skjær sildefileten i gaffelbiter.
Bland silden med vårløk, eple, sylteagurk og kapers.
Bruk en annen arbeidsbolle og bland sammen majones, crème fraîche, hvitvinsedikk, sukker og karri, og smak til med salt og pepper.
Bland sausen og sildeblandingen forsiktig sammen, og hell over på glass.
Kan serveres nylaget.
Holder ca. 1 uke i kjøleskapet.
Sennepsild
Oppskrift
6 kryddersildfileter
4 ss dijonsennep
2 ss sukker
2 ss sitronsaft
2 eggeplommer
4 ss finhakket dill
2 dl olje
Salt
Pepper
Skyll sildefiletene i kaldt vann, og tørk dem eller vann dem ut hvis de er for salte.
Skjær sildefileten i gaffelbiter.
Rør sammen alle ingrediensene bortsett fra oljen.
Spe forsiktig inn oljen mens du visper, helt til sausen tykner.
Tilsett finhakket dill, og smak til med salt og pepper.
Bland forsiktig inn sildefiletene, og hell på glass.
Sett det kjølig.
Silden bør trekke i 24 timer før den serveres.
Tomatsild
Oppskrift
6 kryddersildfileter (Carlo)
1 løk
2 ss finhakket dill
½ dl soyaolje
100 g tomatpuré
2 ½ dl sukker
¾ dl vann
1 ¼ dl eddik (7 %)
Grovmalt pepper
Skyll sildefiletene i kaldt vann og tørk dem.
Skjær dem så i gaffelbiter, og hakk løken.
Varm opp oljen i en kjele.
Rør inn tomatpuré, og kok opp.
Ta kjelen av varmen, ha i sukker og rør til det har smeltet.
Avkjøl, rør inn vann og eddik, og smak til med pepper.
Legg sild, løk og dill lagvis i et glass.
Hell over tomatsausen og ta på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.
Holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.
Gløggsild
Oppskrift
6 kryddersildfileter
½ dl eddik (7 %)
1 dl sukker
1 ½ dl vann
½ dl gløgg, Hellstrøm Gløgg
1 ss rosin
1 kanelstang
4 grovhakkede sorte pepperkorn
4 nellikspiker
Skyll sildefiletene i kaldt vann, tørk dem og skjær dem i gaffelbiter på skrå.
Bland eddik, sukker, vann, gløgg, rosiner, kanelstang, nellikspiker og pepper sammen, slik at sukkeret løser seg opp.
Bland silden i laken og hell det over på glass.
La det stå et døgn på kjøl.
Pynt gjerne med hakkede mandler og litt revet appelsinskall ved servering.
Her finner du flere oppskrifter på sild!
Foto Hellstrøms sildeoppskrifter: Monica Friedrich Styling: Kjersti Edvartsen