Karrisild – sildeoppskrifter
Oppskrift
6 kryddersildfileter
4 vårløk
1 eple
1 sylteagurk
2 ss kapers
150 g hjemmelaget majones
3 ss crème fraîche
2 ss hvitvinseddik
1 ts sukker
2 ss karri
Salt
Pepper
Karrisild
Skjær vårløken i tynne skiver på skrått, og eple og sylteagurk i terninger.
Skyll sildefiletene i kaldt vann, og tørk dem eller vann dem ut hvis de er for salte.
Skjær sildefileten i gaffelbiter.
Bland silden med vårløk, eple, sylteagurk og kapers.
Bruk en annen arbeidsbolle og bland sammen majones, crème fraîche, hvitvinsedikk, sukker og karri, og smak til med salt og pepper.
Bland sausen og sildeblandingen forsiktig sammen, og hell over på glass. Karrisilden kan serveres nylaget. Holder ca. 1 uke i kjøleskapet.
Foto karrisild: Monica Friedrich Johannessen
Lag sild á la Hellstrøm til jul!
For fjerde år på rad lanserer Eyvind Hellstrøm sin kompromissløse juleakevitt, og akevitten som inngår i blenden har dermed rukket å bli litt eldre. Det gjør den til en mer moden akevitt med enda høyere kvalitet enn foregående år. Den er en perfekt match til julens fete, salte og smaksrike mat, og selvfølgelig til sild – spesielt til hans egne sildeoppskrifter, som vi her deler med deg!
Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.
– Det har blitt laget akevitt i Norge i hundrevis av år, og denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjelen. Det var derfor viktig for meg å lage et ekte tradisjonelt produkt av norske råvarer med godt håndverk og fokus på kvalitet. I tillegg er julen og alt det den innebærer av deilig mat og drikke for meg personlig et av årets høydepunkter, og det var derfor naturlig å også lage en egen juleakevitt. Denne er fyldigere og mer sødmefull enn den vanlige akevitten min, og dermed en perfekt match til fet, salt og smaksrik mat som for eksempel pinnekjøtt, forklarer Hellstrøm.
En god match er den også til sild – og hva kan vel passe bedre enn Eyvinds egen sildeoppskrifter? Her får du fire av dem; karrisild, sennepssild, tomatsild og en gløggsild!
Gløggsild
Eyvind Hellstrøm har også laget en egen gløgg der basen er en økologisk montepulciano av høy kvalitet, som gir gløggen en flott fruktkarakter. Den er så tilsatt marsala, krydret med blant annet nellik og kardemomme, og søtet med akasiehonning i stedet for sukker. Hellstrøm har satt sitt eget preg på gløggen ved å tilsette appelsin og ingefær i krydderblandingen. Det gjør den friskere, mer balansert og litt mer sitruspreget enn andre gløgger.