Laksecarpaccio med fennikel
Oppskrift (4 personer)
500g laksefilet
1 sitron, saften av den
1 liten fennikel, skåret i veldig tynne skiver
2 ss extra virgin olivenolje
Laksecarpaccio med fennikel:
Skjær laksefileten i tynne skiver og legg skivene på et stort flatt fat. Hell ¾ av sitronsaften over laksen, og sett den i kjøleskapet i 10-12 minutter. Fordel deretter laksen på fire tallerkener. Fordel fennikelen over, og drypp resten av sitronsaften og olivenoljen over og server sammen med lyst, godt brød.
Vinanbefaling til laksecarpaccio med fennikel
Gentil Hugel er en smakfull vin som fører sammen den krydrede smaken av Gewurtztraminer, kroppen av Pinot Gris, finessen av Riesling, fruktaromaen fra Muscat og den forfriskende karakteren fra Sylvaner.
Varenummer: Gentil Hugel 2013 – Vinmonopolet
Pris: 138,50 kr
Skal du lage en helt rå forrett? Laksecarpaccio med fennikel smaker fortreffelig og er en skikkelig god appetittvekker.
Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen
CEVICHE AV LAKS
Ceviche er en deilig meksikansk rett der du hurtiggraver fisk med sitrus. Vi har brukt norsk laks i denne oppskriften med lime, sitron, appelsin og chili.
Oppskrift (4 personer)
900 g laksefilet
3 lime, saften av dem
2 ss salt
1 stor rød chili
1 sitron, saften av den
1 appelsin, saften av den
I potte kjørvel
Lag en marinade av sitrussaft, chili og salt. Skjær fisken ut i strimler og mariner den i sitrusblandingen. Den er ferdig etter et par timer, men kan også stå i kjøleskapet til neste dag. Server ceviche med kjørvel.
CEVICHE MED TORSKELOIN
Oppskrift (4 personer)
300 g fersk eller tint torskeloin
1/2 dl presset limesaft
1/2 dl presset sitronsaft
2 ss olivenolje
1/2 ts chilipulver
1 rødløk
1–2 hvitløksfedd
salt og hvit pepper
1 sitron i båter
Mangoldblader til pynt
Skrell og skjær rødløken i skiver. Skjær fisken i tynne skiver. Bland limesaft, sitronsaft, olje, chilipulver, hvitløk og litt salt og pepper i en plastpose. Legg fisk og løk forsiktig ned i posen, og la fisken marinere over natten i kjøleskapet.
Legg fiskeskivene pent på porsjonsfat. Pynt med mangoldblader og server med sitronbåter.
Cevichen er en populær rett i Mexico, og smaker deilig forfriskende når det er varmt her hjemme. Server som forrett, gjerne før en tyngre kjøttrett.
HURTIGGRAVET LAKS
Oppskrift (4 personer)
500 g laksefilet
3 ts havsalt
2 ts brunt sukker
1/2 bunt dill
2 ss rosépepperkorn
2 ss olivenolje
1 ss fransk sennep med honningsmak
Skjær laksen i tynne skiver og anrett på en stor tallerken, eller anretningsfat. Dryss med salt og sukker. Finhakkk dill og dryss den sammen med rosa pepperkorn over laksen. Avslutt med olivenolje blandet med sennep. Laksen kan med fordel hvile litt i kjøleskapet før servering.