Laksetartar med ristet rug”jord” og urtemajones
Oppskrift (4 personer)
1 norsk laksefilet, renset og finhakket i små terninger
1 dl Red ale-dressing
1 dl IPA-syltet sjalottløk
1 frisésalat, renset og plukket
1 hjertesalat, renset og plukket
1 dansk rugbrød
4 økologiske eggeplommer
1 dl urtemajones
2 lime, saften av dem
Salt og nykvernet pepper
Karse
Laksetartar med ristet rug”jord” og urtemajones:
Skjær skorpene av rugbrødet.
Skjær det i grove terninger og vend med litt olivenolje og flaksalt.
Stek brødterningene i ovnen på 130 grader i 30-40 minutter eller til de er sprø.
Avkjøl brødterningene og kjør dem til en fin masse i en food processor.
Vend lakseterningene med salt, pepper, limesaft og Red ale-dressing,
Plasser 4 tartarter i en rund sirkel i midten av 4 tallerkener.
Lag en liten fordypning med skje, slik at det blir plass til eggeplommen.
Anrett med salat, syltet sjalottløk, rug“jord” og karse.
Ølsyltet Løk
Oppskrift
10 sjalott- eller botanaløk
2 dl økologisk epleeddik
2 dl rørsukker
3 dl IPA, f.eks. Molotov Cocktail fra Evil Twin
3 laurbærblad
5 sennepskorn
5 hvite peppercorn
Skrell løken og legg dem på et lufttett glass. Bland alle flytende ingredienser sammen og tilsett sukker. Rør til det er oppløst. Tilsett krydder og hell blandingen over løken.
Red Ale-dressing
Oppskrift
1 dl solsikke- eller soyaolje
1 dl Kikkoman soyasauce
½ dl Red Ale, f.eks Alpha Dog fra Brewdog
1 finhakket hvitløksfedd
1/2 finhakket rød chili
Salt og pepper
Urtemajones
Oppskrift
5-6 økologiske eggeplommer
½ liter solsikkeolje
1 ss epleeddik
Salt og pepper
Ca.2 ss ramsløkpuré
1 ss syltet estragon
Ha eggeplommene i en bolle sammen med epleeddiken, og visp til blandingen er lys og skummende. Tilsett oljen i en tynn stråle, slik at det ikke blir for mye av gangen.
Ølanbefaling til laksetartar med ristet rug”jord” og urtemajones:
Tilquin – Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne, 6 %
Belgisk lambic, eller surøl, er spontangjæret i åpne gjæringskar og lagret på eikefat. Dette er et friskt øl med smak av grønne, syrlige epler og et hint av sitron. Det er godt balansert og relativt mildt på «surølskalaen», noe som gjør at det ikke overdøver den sarte smaken til laksen, men fungerer som et friskt tilbehør. Den runde, myke smaken av eggeplommen avrunder og balanserer sammensetningen.
Her finner du flere oppskrifter med fisk!
Foto: Monica Friedrich
Styling: Thilde Gilling