Lettsaltet torsk med bacon og erter

Avlang tallerken/serveringsfat fra Magnor Glassverk. Vinglass fra Ikea. Resten i privat eie
Oppskrift (4 personer)
1 kg lettsaltet torskefilet
250 g bacon, et helt stykke
2 pk frosne selskapserter
200 g smør
Salt og nykvernet pepper
Lettsaltet torsk med bacon og erter:
Skjær baconet i små terninger og stek dem i litt smør i pannen til de er gylne.
Kok opp lettsaltet vann, legg i ertene og la dem få et oppkok.
Hell av kokevannet, tilsett 100 g smør og mos ertene lett.
La gjerne noen av dem være hele for estetikkens skyld.
Smak til med salt og pepper.
Del torskefileten i 4. Kok opp vann (uten salt), legg i fiskestykkene, de tykkeste først.
Kok opp, og trekk gryten bort fra platen og la fisken trekke i 7-8 minutter.
Ta opp fisken og legg den på et kjøkkenhåndkle på en tallerken, slik at overflødig vann trekkes ut. I mellomtiden smelter du 100 g smør.
Fordel ertepureen på 4 tallerkener, legg torskestykkene oppå og strø deretter baconet over.
Server med det smeltede smøret og kokte poteter.
Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen
Vinanbefaling til lettsaltet torsk:
Til denne torskeretten passer det best med en fyldig hvitvin som har et moderat eikepreg. Domaine des Deux Roches Macon-Villages fra Burgund i Frankrike, har en fruktig duft av sitrus, honning og hint av eik. Smaken er fyldig, rik og fruktig med en lang myk ettersmak.
Navn: Domaine des Deux Roches Macon-Villages
Varenr. 9107401
Pris: 169,90 kr
Om vinteren byr havet på en stor variasjon av delikatesser. En av de mest spiste i Norge, er torsken. Torsk med bacon, erter og poteter er et festmåltid nå når torsken er i toppform.
KANAPEER MED SILD OG RØDBETEPESTO
1 mørkt rugbrød av god kvalitet
1 pakke spekesild
1 middels stor bete, kokt eller bakt
50 g valnøtter
1 stort fedd hvitløk
1 liten bunt dill
1/2 vårløk
1-2 ss smør
1 ts eddik
1 klype sukker
Salt og nykvernet pepper
Kjør avkjølte rødbeter, nøtter, hvitløk og hakkede urter i en blender, tilsett smør, sukker, eddik, salt og pepper. Skjær brødet i passe stykker, smør rødbetpestoen utover brødstykkene og topp med et passe stykke sild.
CEVICHE AV LAKS
Ceviche er en deilig meksikansk rett der du hurtiggraver fisk med sitrus. Vi har brukt norsk laks i denne oppskriften med lime, sitron, appelsin og chili.
Oppskrift
900 g laksefilet
3 lime, saften av dem
2 ss salt
1 stor rød chili
1 sitron, saften av den
1 appelsin, saften av den
I potte kjørvel
Lag en marinade av sitrussaft, chili og salt. Skjær fisken ut i strimler og mariner den i sitrusblandingen. Den er ferdig etter et par timer, men kan også stå i kjøleskapet til neste dag. Server ceviche med kjørvel.