Lutefisk
Oppskrift (6 personer)
Når det kommer til de tradisjonelle julerettene, er kanskje lutefisken den enkleste å tilberede. Fisken baker du i ovnen mens du koker poteter, lager en enkel ertepuré og steker bacon.
3 kg lutefisk
3 ss salt
200 g bacon
Ertepuré
500 g fryste selskapserter
1 ts sukker
2 ss smør
2 ts fersk timian
Salt og nykvernet pepper
Tilbehør
1 kg poteter
500 bacon i et helt stykke, eller i terninger
150 g smeltet smør
Sennep
Sirup
Lutefisk med bacon
Forvarm stekeovnen til 200 °C.
Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en ildfast form.
Dryss på godt med salt og dekk langpannen/formen med aluminiumsfolie.
Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, i ca. 40 minutter. Fjern overflødig salt fra lutefisken.
Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet er stekt ut. Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.
Kok potetene møre i lettsaltet vann.
Kok ertene møre i vann tilsatt et par teskjeer sukker. Ca. 1-2 minutter.
Hell av overflødig vann og mos ertene.
Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.
Server lutefisk med bacon, ertepuré, kokt potet og smeltet smør, samt sennep og sirup som gjestene kan forsyne seg selv med hvis de ønsker det.
Her finner du flere oppskrifter på julemiddag!
Foto/Styling: Monica Friedrich Johannesen/Kjersti Edvartsen