Torsk med puylinser
Oppskrift (4 personer)
1 kg lettsaltet torskefilet
200 g puylinser
1 dl andefett
Salt og nykvernet pepper
Torsk med puylinser:
Skyll linsene godt i kaldt rennende vann.
Kok dem opp i kaldt vann eller grønnsakkraft, 2-3 ganger så mye væske som linser.
Skum godt av underveis.
Når væsken er kok inn tilsett 1 dl andefett, og la linsene dampe under lokk på svak varme i ca. 20 minutter.
Smak til med salt og pepper
Del torskefileten i 4.
Kok opp vann (uten salt), legg i fiskestykkene, de tykkeste først.
Kok opp, og trekk gryten bort fra platen og la fisken trekke i 7-8 minutter.
Ta opp fisken og legg den på et kjøkkenhåndkle på en tallerken, slik at overflødig vann trekkes ut.
Fordel linsene på 4 tallerkener, legg torskestykkene oppå.
Server med en squash- og fennikelsalat:
1 fennikel
1 squash
Dressing:
1 ts dijonsennep
2 ss matfløte
2-3 ss olivenolje
¼ sitron, saften av den
1 ss hvit balsamico
Salt og sukker
Skjær fennikelen i tynne skiver, gjerne på et mandolinjern.
Bruk en ostehøvel til å skjære strimler på langs av squashen.
Bland godt i en serveringsbolle.
Bland alle ingrediensene til dressingen godt og smak til med salt og sukker.
Hell den over grønnsakene.
Lag gjerne salaten god tid i forveien slik at den får satt seg.
Vinanbefaling til torsk med puylinser:
Denne kraftige retten har godt av en ung fruktig rødvin med moderat fylde. Barbera d’Asti Villa Giada 2013, er en superelegant vin som har et bærpreg som minner om moreller og et hint av mandel. Perfekt match til både fisk og andefett.
Varenr: 1543101
Pris: 134,90
Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen
Tallerken fra Royal Copenhagen, vinglass fra Ikea. Liten bolle fra Mulberry.
OVNSBAKT ØRRET MED SOPP OG PERSILLE
Oppskrift (4 personer – beregn ca. 400 – 500 gram hel fisk pr person)
1 ørret ca. 2 kilo
200 g sopp
1/2 potte bladpersille, grovhakket
100 gram smør
Nykvernet salt og pepper
Rens fisken og skyll den. Stek sopp i rikelig med smør, og smak til med salt og pepper. Tilsett persillen de siste 2–3 minuttene. Fyll fiskebuken med soppblandingen, og pakk fisken i smurt aluminiumsfolie. Legg fisken i en langpanne med folieskjøten opp. Stekes på nederste rille på 200 °C i 30-40 minutter til fisken er ferdig. Brett opp folien og stikk en kniv langs ryggbeinet og se om fiskekjøttet løsner fra beinet og har skiftet farge.
Server den ovnsbakte ørreten med kokte poteter, rømme og agurksalat.
AGURKSALAT
1 agurk
4 ss eddik
2 dl vann
2 ss sukker
1 ts paprika
Nykvernet salt og pepper
Skjær agurken i tynne skiver, legg skivene i en bolle og dryss med litt salt, la dette trekke i ca. 5 min. Lag en lake av vann og eddik. Smak til med sukker, paprika og pepper. Skyll saltet av agurkene og hell laken over. La salaten trekke i 20 minutter før den serveres.
Denne retten kan også lages på grillen. Viktig å ikke ha for sterk varme slik at du svir fisken. Du må følge mer med på fisken på en grill enn det du må i ovnen.