Guacamole og reker
Oppskrift
3 modne avokado
1 vårløk, finhakket (ev. ½ rødløk)
1/2 chili, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 lime, saften av den
1 ss finhakket koriander
Maldon salt
Kvernet pepper
300 gram ferdigpillede reker
Guacamole og reker
- Del avokadoen i to og ta vekk kjernen.
- Skrap ut avokadoen av skallet og mos den godt med en gaffel.
- Tilsett vårløk, chili og hvitløken og rør det godt sammen.
- Smak til med koriander, salt og pepper.
- Hell over limesaften og bland den godt inn.
Server med godt brød, reker og ev. litt rømme.
Tips: Blir guacamolen litt for sterk kan du fint tilsette en spiseskje med rømme og blande den godt inn.
Foto/styling: Guacamole og reker: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist
Slik lager du et feststemt rekelag
Nå er vi på full fart inn i den fine lyse sommertiden. Det er på tide å samle venner og familie til fest. Og hva er vel ikke bedre enn den gode smaken av loff, reker og majones. By gjestene dine på en ekstra kreativ rekefest i år.
Norges farvann byr på verdens beste reker. Og ingenting setter sommerstemningen som reker med den gode sjøsmaken.
Bruk uterommet
Rekelag er mest praktisk ute, og uterommet fungerer også best som stemningsskaper, være seg i bakgården, i hagen eller ved sjøen.
Den friske sommerluften vil sette rammen for en minneverdig aften for gjestene dine. Og praten vil kunne fortsette i sene nattetimer med frisk hvitvin i glasset.
Fersk eller fryst
Mange får vann i munnen av tanken på rekesmørbrød med majones, sitron og dill. Rekene kan du gjøre ekstra spennende med en krydret guacamole av avokado. Da moser du avokado sammen med hakket løk og smaker til med krydder. Marinader med chili og koriander passer også perfekt med reker. Men dill, koriander eller basilikum gjør også rekelaget spennende.
Store fat med rekene setter du i passende avstand på bordet. Ha vannskåler eventuelt våtservietter tilgjengelig, så gjestene får fjernet rester etter rekepillingen.
Får du ikke tak i ferske reker, kan du benytte frosne reker. Tiner du de riktig, behøver ikke rekene å være kjedeligere enn de ferske. Anbefalt opptiningsmetode for et rekelag er langsom tining i kjøleskap, helst over natten.
Små mengder kan tines på benken hvis de skal spises umiddelbart. Men denne løsningen gjelder bare dersom man i siste liten oppdager at man har glemt å kjøpe inn nok reker. Legg i så fall rekene på serveringsbrett og bruk matpapir over. Det er også mulig å tine rekene i en stor bolle med kaldt vann i fire minutter, tilsatt litt salt.
Reker og hvitvin
Til reker er hvitvin ofte den foretrukne drikken. Hvitvin passer perfekt som drikke til et vellykket rekelag. Mange ønsker å unngå for mye sukker og sødme når de skal spise reker. Velg derfor en halvtørr/tørr hvitvin.
Ønsker du et alkoholfritt alternativ anbefales en lett, frisk og fruktig hjemmelaget limonade som passer bra til å balansere drikken med den milde rekesmaken. Server den i store mugger, og gjerne kraftige glass med fargerike papirsugerør.
Morsomme innslag
Mens gjestene bringer godt humør, kan du bringe humor og latter til rekelaget.
I Sverige heter den mest populære skalldyrsfesten ”kräftskiva”, som er deres årlige krepselag, men de har også rekelag. Naturlige ingredienser for festmoro er her sanghefter og spisse hatter i papp. De har også humoristiske lappespill som del av festen. Svenskene dekorerer ofte trærne med fargerik papirpynt og papirlykter for å komme i den rette stemningen. Vil du ha en ekstra morsom fest denne gangen, så hva med å se til Sverige? Der stiller kreps som motiv både på hatter, servietter og smekker. Kanskje innbydelsen til rekelaget også kan ha en reke som motiv ? I Sverige er det vanlig at gjestene har med egne reker og eventuelt noe tilbehør.
Så tenk litt på det hvis du ikke vil ha hele ansvaret alene. Godt rekelag!
Tekst/Foto/Styling: Guri Haram/Kulinarisk.no / Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist