Asparges med romescosaus
Oppskrift (4 personer)
2 bunter ferske grønne asparges
Salt og sukker
Ta tak i stilkenden av aspargesene omtrent midt på og bøy til den seige enden knekker. Skrell den nederste delen av stilken. Kok opp vann med 1 ts salt og 1 ts sukker i. La aspargesen koke i 2-3 minutter, og la den renne av og server med romescosaus.
Romescosaus:
2 røde paprika
2 store godt modne tomater
1 rød chili
4 hvitløksfedd
15 mandler
10 hasselnøtter
1 loffskive, ristet
2 dl olivenolje
1 dl hvitvinseddik
Asparges med romescosaus:
Legg hvitløksfeddene med skall på i vann i god tid før du fyrer opp grillen.
Grill paprika, tomater, chili og hvitløken til skinnet på paprikaen begynner å boble og får sorte flekker.
Legg grønnsakene i en plastboks med lokk og la dem ligge i ca. 15-20 minutter.
Etter det er det enklere å dra av skinnet på dem.
Fjern også kjernen på paprikaen, tomatene og chilien og press hvitløken ut av skallene.
Putt alle grønnsakene i en blender sammen med nøttene og loffskiven i biter.
Kjør blandingen mens du sper på med olivenolje og eddik i ca. 1 minutt.
Ikke kjør for lenge, sausen skal helst være litt grov.
I Catalonia i Spania er de spesielt glad i det de kaller salsa romesco. Det er en fyldig og rik saus basert på grillede grønnsaker og nøtter. Den serveres ofte til grillede vårløk og ikke minst til fisk. Vi synes også den passer ypperlig til asparges. Benytt anledningen til å grille grønnsakene til sausen og frys den gjerne ned.
Her finner du flere aspargesoppskrifter!
Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen
Asparges med romescosaus