Gnocchi
Oppskrift gnocchi (4 personer)
750 g melne poteter, skrelt og skåret i skiver
175-200 g hvetemel
2 piskede eggeplommer
1 knivsodd revet muskatnøtt
50-75 g smeltet smør
50 g nyrevet parmesan
Salt og hvit pepper
Gnocchi:
Kok potetene til de er møre. Hell ut vannet, legg lokk på kjelen og sett den tilbake på varmen. Damp potetene tørre, og mos dem. Elt det meste av melet inn samt eggeplommer og muskattnøtt, rør det hele godt sammen. Legg deigen på et meldrysset bord. Rull deigen ut i 3 cm lange pølser med en diameter på 1 cm. Rull pølsene over tennene på en gaffel, slik at de får riller og blir litt flate. Kok lettsaltet vann, og legg gnocchiene i, et par om gangen. De er ferdigkokte når de stiger til overflaten. Ta dem opp med en hulsleiv, og la dem renne av i et dørslag.
Gnocchi både smaker og metter godt uansett hvordan du serverer dem. Det kan være bakt i ovnen med ost, stekt sammen med grønnsaker eller akkompagnert av klassikere som pesto eller tomatsaus. De lages enten av hvetemel alene eller med poteter, og det er sistnevnte variant vi gir deg oppskriften på her.
GNOCCHI MED SKOGSSOPP
Oppskrift (4 personer)
750 g melne poteter, skrelt og skåret i skiver
175-200 g hvetemel
2 piskede eggeplommer
1 knivsodd revet muskatnøtt
50-75 g smeltet smør
50 g nyrevet parmesan
Salt og hvit pepper
500 g blandet skogssopp
Kok potetene til de er møre. Hell ut vannet, legg lokk på kjelen og sett den tilbake på varmen. Damp potetene tørre, og mos dem. Elt det meste av melet inn samt eggeplommer og muskattnøtt, rør det hele godt sammen. Legg deigen på et meldrysset bord. Rull deigen ut i 3 cm lange pølser med en diameter på 1 cm. Rull pølsene over tennene på en gaffel, slik at de får riller og blir litt flate. Kok lettsaltet vann, og legg gnocchiene i, et par om gangen. De er ferdigkokte når de stiger til overflaten. Ta dem opp med en hulsleiv, og la dem renne av i et dørslag.
Skogssopp:
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss usaltet smør
500 g blandet skogssopp, skåret i passende biter
2 sjalottløk, finhakket
1/2 dl tørr vermut
1 1/2 dl kyllingkraft
1 dl kremfløte
1 ss fersk timian, hakket
1 ss fersk basilikum, hakket
Salt og nymalt sort pepper
6 ts revet parmesan
Varm opp olivenoljen sammen med smøret i en stor stekepanne. Tilsett soppen og sjalottløk og stek under omrøring til det tar farge, ca. 10-12 minutter. Tilsett vermut og stek videre til den har fordampet, før du tilsetter kyllingkraft, fløte, timian og basilikum. Kok opp og smak til med salt og pepper. Hell skokgssoppblandingen over gnocchien, avslutt med revet parmesan og server!