Grønnsakskraft fra bunnen av
Oppskrift (ca. 2 liter grønnsakskraft )
750 g rensede grønnsaker (f.eks. gulrot, sellerirot)
2 ½ vann
1 bunt persille
1 laurbærblad
1 timiankvist
10-12 hvite pepperkorn
Salt
Grønnsakskraft :
Skjær grønnsakene i mindre biter. Kok opp vannet. Legg grønnsakene i og gi dem et raskt oppkok. Tilsett persille, laurbærblad, timian og hvit pepper. La kraften småkoke under lokk til alt er godt kokt. Sil kraften, men ikke tilsett salt før den skal brukes.
FISKEKRAFT
Oppskrift
2 kg fiskeben, avskjær eller hode
2 liter kaldt vann
2 kepaløk
1/2 sellerirot
1 pastinakk
2 ss hvit hel pepper
1/2 purreløk (kun den hvite delen)
1 fenikkel
2 laurbærblad
1 klype salt
Fiskekraft:
- Rens fisken for blod og gjeller, del opp i grove biter.
- Rens og vask grønnsaker, del de opp i store biter og ha de i kasserollen med resten av ingrediensene.
- Tilsett vann og sett på varmen.
- Fjern skummet som samler seg på toppen etterhver og kok i 45 – 60 min.
- Sil av grønnsaker og fisk gjennom en fin sil.
- Avkjøl.
Legg urter, grønnsaker og pepper i en kjele. Tilsett fisk, og dekk det hele med kaldt vann, ca. 2 liter. Kok sakte opp, og fjern skum. Tilsett salt, og demp varmen. Kraften skal trekke ved kokepunktet i 20-30 minutter. Fortsett å skumme av. Sil kraften over i en bolle.
Fiskekraft kan oppbevares i Norges glass i en uke. Ferdig kraft kan også fryses til senere anledninger. Bruker du mye kraft i matlaging er et annet tips å redusere kraften for så å fryse den som isbiter. Da er fiskekraften lett å benytte når du trenger det.
KYLLINGKRAFT
Oppskrift (Gir ca. 1 ¾ liter)
2 kyllingskrog, fri for synlig fett
1 løk, grovhakket
1 gulrot i skiver
1 bit sellerirot, grovhakket
3 persillestilker
1 ts salt
1 ts hel hvit pepper
Del opp skrogene, og legg dem i en stor kjele sammen med grønnsakene. Hell over kaldt vann, nok til at det dekker, ca. 2 liter Tilsett salt og kok opp. Senk varmen slik at kraften trekker ved kokepunktet i 2 timer. Fjern skum ofte. Sil kraften over i en bolle, og sett den i kjøleskapet. Fettet vil stivne på toppen, slik at det blir lett å fjerne.
Ferdig kyllingkraft kan du helle på plastflasker og fryse til senere anledninger. Bruker du mye kraft i matlaging er et annet tips å redusere kraften for så å fryse den som isbiter. Da er kraften lett å benytte når du trenger det.
SKALLDYRKRAFT
Skalldyrkraft oppskrift (gir ca. 1 ¾ l)
1 ss olje
Skall fra 1 kg reker, krabbeskall, krabbeklør eller hummerskall
1 løk, grovhakket
1 stilk stangselleri i skiver
Salt og pepper
Varm oljen på middels varme i en stor kjele. Tilsett skallene og grønnsakene og fres dem under omrøring i et par minutter. Hell over kaldt vann slik at det dekker, ca. 2 liter. Kok opp, senk varmen og la kraften trekke i 20 minutter. Fjern skum fra overflaten. Sil skalldyrkraften over i en ren kjele.