Hasselbackpoteter
En klassisk svensk rett der poteten skjæres i skiver nesten helt igjennom og bakes i ovnen.
Oppskrift (4 personer)
8 (ca. 600 g) jevnstore poteter
Ca. 2-3 ss smør
1/2 ts salt
Ev. 1/2 dl brødrasp
Hasselbackpoteter
Ta frem smøret slik at det blir romtemperert.
Skrell potetene.
Skjær potetene i tynne skiver men ikke helt igjennom.
Hvis du f.eks. legger poteten i en tresleiv så kan du skjære uten å risikere å skjære helt igjennom.
Legg potetene i en ildfast form.
Bre smør på hver potet.
Det beste er om smøret er romtemperert.
Sett formen midt i ovnen på 225° i 25 minutter.
Ta ut potetene og bre mer smør på og strø salt og ev. brødrasp over.
Sett potetene inn i ovnen igjen og bak dem i ytterligere 20 minutter eller til de er myke.
Så er hasselbackpoteter klare til servering.
Tekst/Foto: Kulinarisk.no
FLØTEGRATINERTE POTETER
Oppskrift (4 personer)
750 g potet
1 løk
2 1⁄2 dl helmelk
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts salt
1 krm sort pepper
Smør
1 1⁄2 dl revet hvitost
Sett ovnen på 225°. Skrell og skjær poteter og løk i tynne skiver. Legg det i en ildfast gryte. Tilsett melk, hvitløk, salt og pepper. La det koke i 2-3 minutter. Strø osten over. Sett gryten i midten av ovnen og stek i ca. 30 min. Har du ikke en ildfast gryte, så hell blandingen i en ildfast form i stedet. Husk at fløtegratinerte poteter i gryte/form holder veldig godt på varmen og er lett å skolde seg på.