Patatas bravas
Oppskrift patatas bravas
500 g poteter
1 løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1 ss røkt paprikapulver
½ rød chili, finhakket
1 boks skåldede tomater
Olivenolje
2 friske rosmarinblader
½ ss sherryeddik
Vegetabilsk olje
Salt og nykvernet pepper
Patatas bravas:
Skjær potetene i passe munnstore biter. Legg dem i en gryte med kaldt vann og kok opp. La dem koke i 7 minutter og hell av vannet.
Varm opp 2 ss olivenolje i en stekepanne. Stek løken i 5 minutter eller til den er myk. Tilsett hvitløk, røkt paprika og chili og stek videre i 1 minutt.
Tilsett tomater, rosmarin og eddik og kok opp. La det koke i 15 minutter. Avkjøl sausen litt og kjør den jevn med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Hell ½ cm vegetabilsk i en stor stekepanne. Varm opp og stek potetene på middels varme i 5-10 minuttter til de er gylne og sprø. Snu dem et par ganger i stekeprosessen. La potetene renne av på kjøkkenpapir før du serverer dem med tomatsausen og aioli.
Intet spansk tapasbord er komplett uten denne potetretten patatas bravas som serveres med en spicy tomatsaus og aioli!
Tekst/Foto: Kulinarisk.no
Oppskrift på aioli finner du her:
AIOLI
Oppskrift
1 fedd hvitløk
3 eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper
Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.
Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.
Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.