Pommes noisettes
Oppskrift pommes noisettes (4 personer)
700 g mandelpoteter
1 egg, lett pisket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 sjalottløk, finhakket
1/4 ts revet muskatnøtt
Salt og nykvernet pepper
1 dl griljermel
1 1/2 dl solsikkeolje
Pommes noisettes:
Skrell og kok potetene til de er møre. Mos dem deretter sammen med egg, hvitløk, sjalottløk og muskatnøtt. Gjør dette for hånd, ikke i kjøkkenmaskin. Rør det hele godt sammen før du smaker til med salt og pepper. Form små passe store boller og vend dem i griljermel. Varm opp olje i en stekepanne før du legger bollene i og lar dem bli gyllenbrune på alle sider. Pass godt på slik at de ikke svir seg. La dem renne av seg på kjøkkenpapir og dryss dem med litt salt før servering.
Pommes noisettes kan minne litt om pommes frites, bortsett fra at de er kuleformede og laget av kokte, moste poteter. Du har sikkert sett dem i frysedisken, men fortsett videre neste gang du ser dem, og lag dem selv.
FLØTEGRATINERTE POTETER
Oppskrift (4 personer)
750 g potet
1 løk
2 1⁄2 dl helmelk
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts salt
1 krm sort pepper
Smør
1 1⁄2 dl revet hvitost
Sett ovnen på 225°. Skrell og skjær poteter og løk i tynne skiver. Legg det i en ildfast gryte. Tilsett melk, hvitløk, salt og pepper. La det koke i 2-3 minutter. Strø osten over. Sett gryten i midten av ovnen og stek i ca. 30 min. Har du ikke en ildfast gryte, så hell blandingen i en ildfast form i stedet. Husk at fløtegratinerte poteter i gryte/form holder veldig godt på varmen og er lett å skolde seg på.