Stuet spinat
Oppskrift (4 personer)
250 g spinat
5 dl vann
1/2 ts salt
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 1/2 dl kremfløte
Muskat, salt og pepper
1 ts smør
Rens spinaten og fjern stilkene. Skyll spinaten godt og kok den i lettsaltet vann i ca. 2 minutter. La den renne godt av. Klem den for å få ut mest mulig vann. Hakk spinaten. Smelt smør i en gryte. Rør inn mel og spe med fløte. Kok i 2-3 minutter. Tilsett spinaten og smak til med muskat, salt og pepper. Kok opp og tilsett 1 ts smør.
SELLERIROTMOS
Oppskrift
1 stor sellerirot, i små terninger
100 g smør
Salt og hvit pepper
Kok selleriroten i usaltet vann til den er mør. Hell av vannet, tilsett smør og mos det hele. Smak til med salt og pepper.
Foto: Monica Friedrich
STUET KÅL
Oppskrift (4 personer)
½ kål, ca. 1 kg
50 g smør
50 g mel
½ l melk
Salt
Hvit pepper
Litt revet muskatnøtt
Snit hvitkålen fint. Kok den i letsaltet vann i 5-10 minutter. Smelt smøret, og rør melet og til slutt melken i. Smak til med salt og hvit pepper. Ha hvitkålen i sausen, og smak til med salt og pepper og muskatnøtt.
ERTESTUING
Oppskrift (4 porsjoner)
3 dl grønne erter
1 ts salt
2 ts sukker
Nykvernet pepper
1 ss usaltet smør
Legg ertene i vann natten over. Hell deretter av vannet og legg ertene over i en gryte. Tilsett vann til det dekker ertene og kok til de er møre, i ca. 1 time. Mos ertene godt og smak til med salt, sukker og pepper. Vend inn smør til slutt.
Dette er kanskje en av de mest kjente stuingene i Norge. Den hentes frem til kjøttkaker og lutefisk, men den kan være en god følgesvenn til langt flere retter. Du kan også smakstilsette ertestuingen med krydder som gjør den mer utfordrende eller tilpasse den til andre retter.
Bruk fantasien og komponer din egen ertestuing.