Søtpotet
Søtpotet er en rotgrønnsak, og smaker som navnet tilsier langt søtere enn den tradisjonelle poteten. Mange kjenner den nok i mos-eller stappeversjon, men søtpoteten har flere spennende bruksområder. Den kan ikke bare bakes og stekes, men også brukes i supper og paier.
Her finner du våre oppskrifter med søtpotet.
RAMSLØKPESTO
Oppskrift
Ca. 20 ramsløkblader
1 bunt bredbladet persille
30 g ferskt brød uten skorpe
50 g hasselnøtter
2 dl kaldpresset rapsolje
Havsalt og nykvernet pepper
Litt sukker eller honning
Skyll ramsløk og persille, og la dem renne helt av før du plukker dem i grove biter. Du må gjerne bruke litt av stilkene. Legg ramsløk, persille, brød, hasselnøtter og rapsolje i en blender, og kjør til en grov masse.Smak til med salt, pepper og sukker/honning. Bruk ramsløkpestoen som dip til f.eks. fisk, kylling eller kjøtt. Du kan fryse pestoen i små porsoner, ellers holder den seg godt i kjøleskapet.
AIOLI
Oppskrift
1 fedd hvitløk
3 eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper
Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.
Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.
Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.
CHILIMAJONES
Oppskrift
1 ts hvitvinseddik
1 ts dijonsennep
1 ss sitronsaft
1 eggeplomme
Salt
3 dl nøytral olje
Pepper
1 rød chili
1 fedd hvitløk
Ketchup
Worchestershiresaus
Alle ingrediensene skal ha romtemperatur. Hell eddik, sennep og sitron i en bolle. Pisk det godt sammen. Tilsett eggeplommen og pisk videre. Ha en klype salt i og pisk grundig samtidig som du heller oljen i en uavbrutt tynn stråle. Fjern frøene fra chilien, og finhakk den. Press hvitløken, og tilsett den. Smak til majonesen med salt, pepper, chili, hvitløk, ketchup og worcherstershiresaus.
CHILIPESTO
Oppskrift
2 røde paprika
100 g skåldede mandler
100 g røde jalapenos eller annen fyldig chili
1 stor sjalottløk
2 dl god olivenolje
2 ts salt
Nykvernet sort pepper og kajennepepper
Skjær paprikaene i to, og grill dem i ovnen, slik at skinnet blir sort. Ta dem ut, og legg dem i en bolle med plastfilm over i 20 minutter. Deretter er det bare å fjerne skinnet. Hell paprikaene i en food processor eller blender sammen med jalapenos, sjalottløk og olivenolje og kjør til pestoen har en passende kremete konsistens. Smak til med salt, pepper og litt kajennepepper. Server f.eks. chilipesto på godt brød eller som garnityr i supper.