Andebryst
Oppskrift
2 andebryst
2 hvitløksfedd, finhakket
3 ss armagnac (ev. cognac)
1/2 ts tørket timian
Salt og nykvernet pepper
Bland hvitløk, armagnac og timian på en tallerken, og krydre med salt og pepper. Skjær ruter på skinnsiden av brystene og la dem marinere i romtemperatur i 1 times tid. Snu dem ofte. Tørk brystene godt, og ta vare på marinaden. Stek brystene på middels varme i en stekepanne. 8 minutter med skinnsidene ned først. Fjern fettet, men spar på det. Snu brystene og stek dem videre i 5 minutter, prikk skinnet med gaffel slik at fettet slipper ut. Ta brystene ut av pannen. Sil marinaden og fettet opp i pannen og la det koke opp og syde i ca. 1 minutt. Ta pannen av varmen, Legg i brystene med skinnsiden ned, legg et lokk over og la brystene trekke i 15 minutter. Ta opp brystene med hullsleiv og skjær dem i tynne skiver. All saft som siver ut, helles i pannen, og dette brukes som saus.
ANDELÅR MED BLOMKÅLMOS OG FRANSK BØNNESALAT
Oppskrift (4 personer)
4 andelår
Salt og nykvernet pepper
1 ss olje til steking
2 dl hvitvin
2 ferske timiankvister
1 laurbærblad
Forvarm ovnen til 200 grader. Gni inn andelårene med salt og pepper. Brun lårene godt i en stekepanne med litt olje. Legg lårene i en ildfast form. Hell i hvitvin, og legg ved timiankvister og laurbærblad. Stek andelårene i 45 minutter. I mellomtiden lager du blomkålmosen og bønnesalaten.
Blomkålmos:
1 stor blomkål, skåret i små stykker
100 g smør
Salt og hvit pepper
Kok blomkålen i usaltet vann, til den er mør. Hell av vannet, tilsett smør og mos det hele. Smak til med salt og pepper.
Fransk bønnesalat med brødsmuler og hvitløk:
750 g aspargesbønner
2 ss olivenolje (extra virgin)
6 hvitløksfedd, finhakkede
2 ss tørkede loffsmuler
2 ss persille, hakket
Salt og nykvernet pepper
25 g smør
Ha bønnene i kokende, saltet vann og la dem koke uten lokk i 3 minutter. La dem renne av i et dørslag, og legg dem i en bolle med iskaldt vann. La dem renne av igjen. Varm oljen i en sautépanne/stekepanne over svak varme. Tilsett hvitløk, loffsmuler, persille og krydre med salt og pepper. Fres under omrøring i ca. 1 minutt. Ha i smøret. Når det har smeltet tilsettes bønnene. Rør slik at alt blir gjennomvarmt.