Andelår med blomkålmos og fransk bønnesalat
Oppskrift (4 personer)
4 ferske-andelår
Salt og nykvernet pepper
1 ss olje til steking
2 dl hvitvin
2 ferske timiankvister
1 laurbærblad
Forvarm ovnen til 200 grader. Gni inn andelårene med salt og pepper. Brun lårene godt i en stekepanne med litt olje. Legg lårene i en ildfast form. Hell i hvitvin, og legg ved timiankvister og laurbærblad. Stek andelårene i 45 minutter. I mellomtiden lager du blomkålmosen og bønnesalaten.
Blomkålmos
1 stor blomkål, skåret i små stykker
100 g smør
Salt og hvit pepper
Kok blomkålen i usaltet vann, til den er mør. Hell av vannet, tilsett smør og mos det hele. Smak til med salt og pepper.
Fransk bønnesalat med brødsmuler og hvitløk:
750 g aspargesbønner
2 ss olivenolje (extra virgin)
6 hvitløksfedd, finhakkede
2 ss tørkede loffsmuler
2 ss persille, hakket
Salt og nykvernet pepper
25 g smør
Ha bønnene i kokende, saltet vann og la dem koke uten lokk i 3 minutter. La dem renne av i et dørslag, og legg dem i en bolle med iskaldt vann. La dem renne av igjen. Varm oljen i en sautépanne/stekepanne over svak varme. Tilsett hvitløk, loffsmuler, persille og krydre med salt og pepper. Fres under omrøring i ca. 1 minutt. Ha i smøret. Når det har smeltet tilsettes bønnene. Rør slik at alt blir gjennomvarmt.
Lørdagskvelden nærmer seg og vi har gjort klar et festmåltid med andelår. Dette er en sikker vinner!
ANDEBRYST
Oppskrift
2 andebryst
2 hvitløksfedd, finhakket
3 ss armagnac (ev. cognac)
1/2 ts tørket timian
Salt og nykvernet pepper
Bland hvitløk, armagnac og timian på en tallerken, og krydre med salt og pepper. Skjær ruter på skinnsiden av brystene og la dem marineres i romtemperatur i 1 times tid. Snu dem ofte. Tørk brystene godt, og ta vare på marinaden. Stek brystene på middels varme i en stekepanne. 8 minutter med skinnsidene ned først. Fjern fettet, snu brystene og stek dem videre i 5 minutter, prikk skinnet med gaffel slik at fettet slipper ut. Ta brystene ut av pannen, og hell ut fettet. Sil marinaden opp i pannen og la den koke opp og syde i ca. 1 minutt. Ta pannen av varmen, Legg i brystene med skinnsiden ned, legg et lokk over og la brystene trekke i 15 minutter. Ta opp brystene med hullsleiv og skjær dem i tynne skiver. All saft som siver ut, helles i pannen, og dette brukes som saus.
ASIATISK ANDEBRYST
Oppskrift (4 personer)
1 ss rød karripasta
400 g aromoasopp
1 boks kokosmelk
300 g erter
2 andebryst
2 fedd hvitløk
1 løk
2 ss solsikkeolje
1 ts sukker
4 dl ris
Salt
Nykvernet sort pepper
Finhakk hvitløk og løk, stek det i 1 ss olje i en liten gryte sammen med rød karri i 1 minutt. Skjær soppen i to, og vend dem i gryten sammen med kokosmelk. Kok opp, tilsett sukker, og la det småkoke i 15 minutter. Legg ertene i gryten i de siste 2 minuttene, og smak til med salt. Kok risen etteranvisningen på posen, og hold dem varme. Riss skinnet andebrystene i et rutemønster. Krydre dem med salt og pepper og stek dem i en varm panne i 1 ss olje i ca. 8 minutter på skinnsiden, og 5 minutter på den andre. La kjøttet hvile i 5 minutter, og skjær det i skiver. Server skiver av and med grønnsakene i rød karri og med kokt ris til.