Stekt kyllingbryst
Oppskrift (1 person)
1 ss smør
1 kyllingbryst
Salt og nykvernet sort pepper
Forvarm ovnen til 180 grader. Varm smør i pannen og stek brystet på fettsiden sprøtt, ca. 4 minutter. Snu kjøttet og legg det i langpanne. Stek videre i ovnen i ca. 7 minutter avhengig av størrelsen på brystet. Dryss over salt og pepper.
COQ AU VIN
Oppskrift (4 personer)
1 stor kylling, eller helst høne hvis du får tak i, men da er koketiden 2 timer, og alt utenom vin, honning, kraft og krydder tilsettes den siste halvtimen.
Hvetemel
Olje til steking
200 g tykk bacon i terninger
200 g løk
2 store gulerøtter i passende biter
250 g sjampinjong
1 ts tørket timian
2 laurbærblader
1/2 potte kruspersille, finhakket
1 flaske rødvin ev. litt kyllingkraft
3 ss akasiehonning
Nykvernet salt og pepper
Del kyllingen i ca. 8 biter, og vend dem i mel tilsatt salt og pepper. Brun baconet i stekepannen til det er gyllent. Legg det til side og hell av fettet. Brun løk og sopp og legg til side. Brun kyllingen på begge sider, og legg den i en stor gryte sammen med bacon, løk, timian og laurbærblader. Hell vin, og ev. litt kyllingkraft over og la gryten koke i ca. 40 minutter. Sopp og gulerøtter tilsettes de siste 10 minuttene. Skum fettet av og smak til med salt og pepper. Dryss persille over, og server med baguetter.
HELSTEKT KYLLING MED KRYDDERSMØR
Oppskrift
1 Stangekylling
3 dl kyllingkraft
50 g smør, romtemperert
1 sitron
6 hvitløksfedd, 1 finhakket, 5 hele
½ – 1 ts røkt paprikapulver
1 ts sukker
½ ts chilipulver
½ ts malt kanel
2 ts finhakket frisk rosmarin
2 ts timianblader
Salt og nykvernet pepper
Riv skallet av sitronen og skjær den i båter. Bland smøret med det revne sitronskallet og alle krydrene, samt det finhakkede hvitløksfeddet.
Skyll og tørk kyllingen. Fordel smøret under huden på kyllingen.
Legg de resterende hvitløksfeddene og sitronbåtene inn i skroget på kyllingen og fest bena med hyssing. Legg den i en ildfast form. La gjerne kyllingen ligge og hvile et par timer i kjøleskapet før den skal stekes, men ta den ut i romtemperatur en halv time før steking.
Forvarm ovnen til 180 grader. Hell kyllingkraften i formen og stek kyllingen i ca. 1 ½ time, avhengig av størrelsen. Øs kraft over toppen av kyllingen et par-tre ganger i løpet av steketiden. Server med blomkålmos og en grønn salat.
KYLLINGBOLLER OVNSSTEKTE
Oppskrift (4 personer)
2 fedd knust hvitløk
400 g kjøttdeig av kylling
1 egg
1 dl havregryn
1 håndfull hakket persille
1 knivsodd salt
1 knivsodd pepper
3 dl lettrømme
1 bunt fersk gressløk, finhakket
Press hvitløken ut i kjøttdeigen. Rør det godt sammen med salt og pepper. Tilsett et egg, havregryn og den hakkede persillen. Rør det godt sammen til en jevn farse og la den hvile i 30 minutter i kjøleskapet. Form farsen til boller og legg dem i en ildfast form. Hell rømmen over og stek kyllingboller i ovnen på 200 grader i ca. 25 minutter. Dryss gressløk over før servering.