Boeuf bourguignon
Oppskrift (8-10 personer)
250 g svinebog
1 ss vegetabilsk olje
50 g smør
36 sjalottløk, skrelte
1,8 kg storfekjøtt (grytekjøtt)
3 ss cognac
7,5 dl rødvin, helst burgunder
36 små sjampinjonger
1 ss friskpresset sitronsaft
salt og nykvernet pepper
2 ss Maizenna
2 ss kadt vann
Boeuf bourguignon
Trim svinebogen og skjær den i tynne strimler. Legg den i en kjele kokende vann og forvell den i 5 minutter. Ta bogen opp og la den renne godt av.
Varm oljen i en stor gryte (6 l) og stek svinebogstrimlene over svak varme til de er gyldne, ca. 5 minutter under omrøring. Ta dem opp med en hullsleiv, og legg dem til side.
Tilsett nesten halvparten av smøret og la løken få surre over veldig svak varme til den er gylden, snu den nå og da, ca. 10 minutter. Ta den opp med en hullsleiv og bland med svinebogen.
Skjær grytekjøttet i ca. 5 cm store terninger. Stekes i porsjoner i gryten til alt er lysebrunt, ca. 5 minutter per porsjon. Snu kjøttet ofte. Settes til side.
Fjern fettet fra gryten. Hell i cognac, og 1 minutt senere vinen og skrap hele tiden løs det brune etter stekingen med en tresleiv. Tenn på vinen og vent til flammene er sluknet. Ha kjøttet tilbake i gryten og la det koke opp. Legg på lokk og la det trekke over svært svak varme i ca. 3 timer.
I mellomtiden trimmes og renses soppen. Smelt resten av smøret i en panne, tilsett sopp og sitronsaft og krydre med salt og pepper. La det frese til soppen er gylden og har avgitt all væske.
Ha svinekjøtt, løk og sopp i kjøttgryten og la alt trekke videre over veldig svak varme i 1 time til.
Ta opp storfe, svin, løk og sopp med en hullsleiv og sett det til side. La sausen få koke opp. Bland Maizenna med kaldt vann. Rør blandingen inn i sausen, og la den syde over sterk varme i ca. 1 1/2 minutt til den er tykk og glatt. Ha kjøttet og de øvrige ingrediensen tilbake i gryten og la det hele bli skikkelig gjennomvarmt.
Boeuf bourguignon er en tradisjonell fransk rett fra Burgund. Den er en av de mest kjente rettene fra det franske kjøkkenet. Server gjerne med rødvin i glasset fra burgund fra Frankrike.